Публичното гласуване за главен прокурор на България е грешно. Вотът

...
Публичното гласуване за главен прокурор на България е грешно. Вотът
Коментари Харесай

Антон Станков за Гешев: Дали издигането на една кандидатура не е по нареждане?

" Публичното гласоподаване за основен прокурор на България е неверно. Вотът би трябвало да бъде скришен. Това е част от демокрацията. Тайното гласоподаване основава проблем поради свободата на вътрешното разбиране на волята за взимане на решение. " Това сподели в студиото на БТВ по време на предаването " Тази заран " Антон Станков - някогашен правосъден министър на България и юрист. Той разяснява избора на Иван Гешев за основен прокурор на страната.
От ефира Антон Станков сложи въпроса: " Дали не е било по разпореждане издигането единствено на една кандидатура? " . Бившият правосъден министър не посочи от кого би могло да бъде вероятно това разпореждане. Според него пирамидалната конструкция на прокуратурата, която е аналогична на изпълнителната власт, прави невредим основния прокурор, който и да е той, тъй като " може да подрежда и самичък себе си да пази ". Подчертавайки, че не взима ничия страна по проблема, Станков сложи обществено и друго запитване - къде е мястото на прокуратурата - дали в правосъдната, или в изпълнителната власт , поради това, че тя работи в спомагателство с Министерство на вътрешните работи, ДАНС, със службите за разузнаване и така нататък На въпрос от водещата Жени Марчева дали щеше да е двуличие, в случай че беше издигната и втора прокуратура, Антон Станков отговори, че " безалтернативността остави горчив привкус и Иван Гешев се състезаваше със себе си, само че това съревнование беше тежко ".
В умозаключение някогашният министър на правораздаването не изрази изрично мнение дали президентът Румен Радев ще върне решението, или ще подпише указа за назначение на основен прокурор. " Той има доста мощен юридически екип и те ще го посъветват. Мога да кажа единствено, че 10-часовата полемика за установяване на основен прокурор дава съществени причини и " За ", и " Против ", съобщи Станков. Припомняме, че в последните дни България се раздели по повод избирането на Иван Гешев за основен прокурор. Бяха проведени митинги против и в негова поддръжка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР