Публичният дебат до момента е доминиран от три теми -

...
Публичният дебат до момента е доминиран от три теми -
Коментари Харесай

Социалните плащания през 2022 г.: Сметки по първите идеи

Публичният спор досега е доминиран от три тематики - нарастването на пенсиите, размерите на минималната работна заплата и оптималния застрахователен приход,пише Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система.

Коалиционните договаряния към момента не са завършили, само че към този момент наподобява се оформя единодушие бюджетните параметри за 2022 година да се разискват и завършват през януари. Това се отнася и до полемиката по възможни промени в другите стратегии за обществено подкрепяне и достъпа и размера на компенсациите, които се изплащат от осигурителната система. Публичният спор досега е доминиран от три тематики - нарастването на пенсиите, размерите на минималната работна заплата и оптималния застрахователен приход.

Междувременно служебният министър на финансите разгласи няколко планове, залегнали в плановете за така наречен „ базов бюджет “, който наподобява се създава в министерството. Почти несъмнено е, че този вид на план за бюджет няма да бъде основа на работата на бъдещото постоянно държавно управление, само че е доста евентуално предлаганите промени да бъдат възприети или най-малко разисквани от новите ръководещи.

Към момента министърът предлага нарастване на размера на компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст до 650 лв. месечно - в действителност това към този момент беше направено за последните 3 месеца на годината с актуализацията на бюджета в края на лятото. От 2018 година до септември 2021 година размерът на компенсацията е 380 лв., а няколко години преди този момент е 340 лв. месечно. Другата смяна е нарастване на така наречен „ детски надбавки “ - или месечната помощ за фамилии с деца - надлежно от 40 до 50 лв. за едно дете и от 90 до 110 лв. месечно за две деца. Настоящите размери работят от началото на 2018 година, като тогава са минимално увеличени от надлежно 37 и 85 лв..

Това са извънредно необятни по обсег обществени стратегии, въпреки компенсацията да има застрахователен темперамент, т. е. право да го получават имат единствено обезпечени лица. На процедура всички обезпечени родители имат достъп до обезщетение - даже при връщане на работа родителят може да получи Ѕ от размера му. Месечните помощи за фамилии с деца се отпускат с така наречен рентабилен тест, което последователно свива кръга на получателите в последните години, изключително имайки поради растежа на заплатите. Въпреки това обаче и все още (по последни отчетни данни от 2020 г.) се подкрепят 540 хиляди деца в над 344 хиляди Семейства.

Отчитайки необятния обсег, тези стратегии имат значимо бюджетно измерение. Ако ги разгледаме в рамката на в началото заложената фискална рамка за 2021 година, втората година майчинство съставлява близо 10% от общите разноски за всички типове обществени компенсации, плащани от Национален осигурителен институт. Месечните помощи за фамилии с деца съставляват към 18% от общия размер на всички стратегии за обществено подкрепяне, финансирани от държавния бюджет, или 32% от разноските без да включваме политиките за подкрепяне на хора с увреждания.

Предложените промени, в случай че бъдат признати, ще доведат до повишаване на годишните разноски за компенсации за развъждане на дете до 2 години с близо 130 млн. лв., а за месечните добавки за фамилии с деца - с 65 млн. лв.. Засега обаче няма изясненост дали ще бъдат непокътнати данъчните облекчения за родителите, които бяха увеличени като краткотрайна антикризисна мярка единствено за приходи през 2021 г.

По-вероятно е тези промени да бъдат признати и от новите ръководещи. В дебатите към този момент обаче не чуваме разискване на оферти за възстановяване на успеваемостта на други обществени стратегии, които евентуално би следвало да понижават риска от беднотия и обществено изключване. В поредност разбори на Института посочихме редица структурни проблеми със съществуващата рамка и бюджетни параметри на общественото подкрепяне, включително и неналичието на ориентиране на ресурсите целеустремено към най-нуждаещите се. През лятото служебното държавно управление да вземем за пример актуализира коефициентите за установяване на диференцирания най-малък приход за разпределяне на месечни обществени помощи - минимална смяна, която надали ще докара до значимо усъвършенстване на резултата от програмата. ИПИ предложи решение, което остава „ на масата “ и за бъдещото ръководство.

Не се разяснява и помощта, отпускана на майки на деца до 1-годишна възраст, които не са обезпечени и несъмнено попадат в групата на застрашени от беднотия семейства - а размерът от 100 лв. също не е променян с години.

Накрая, да не изпускаме „ слона в стаята “ - целевите помощи за отопление или стратегия с сходна устременост няма по какъв начин да не са в центъра на бюджетната полемика в интервал на неведнъж повишаване на цените на силата. На този декор решението за леко разширение на обсега и подкрепяне на малко по-широк кръг семейства с общо 15 млн. лв. за целия сезон наподобява като краткотрайна и незначителна мярка, която явно не може да се приема съществено като инструмент за битка с енергийната беднотия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР