Публичните скандали, провокиращи обществено негодувание, засилват негативните оценки за посоката

...
Публичните скандали, провокиращи обществено негодувание, засилват негативните оценки за посоката
Коментари Харесай

Маркет линкс: ГЕРБ и БСП се изравниха

Публичните кавги, провокиращи публично възмущение, ускоряват отрицателните оценки за посоката на развиване на страната. Това регистрират от " Маркет линкс " в изследване, извършено сред 15 и 24 октомври измежду 1032 души.

3:1 е съотношението сред каузи на сериозно настроените (69%) и тези с позитивно мнение (23%). С високи равнища на скептицизъм (57% от всички) са и упованията за бъдещето на страната. Като цяло, младите българи не престават да са по-малко отрицателно настроени за развиването на страната и на семейството си.

Общественото неодобрение продължава да се демонстрира и в отрицателното отношение към българските политици (69% от всички), а позитивната оценка е едвам 9%. Индексът на съотношението сред позитивните и отрицателни настройки остава в негативната част на скалата за всички политически сили.

Напрежението в страната през последните месеци се отразява в равнищата на доверие към ГЕРБ, които спадат до 30%, а недоверието към този момент е над 60%. Анализът на резултатите води до извода, че утвърждението в ГЕРБ е спаднало от юни до момента със 7%. Плътно зад тях е Българска социалистическа партия със сходни равнища на доверие и съмнение. При " Обединените патриоти " може да се означи забележителен спад по отношение на юни месец тази година.

Към момента " Движение 21 " е с най-високия, въпреки и с отрицателен показател, измежду извънпарламентарно показаните политически сили. Все още младата и по-слабо разпознаваема коалиция " Демократична България " получава утвърждение от към 8% от гласоподавателите, до момента в който 60% са отрицателно настроени, допълват от " Маркет линкс ".

Отливът на електорална поддръжка към главните политически сили през последните месеци се затвърждава и през октомври. Разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия понижава до 2,1% на база всички. На база гласуващи двете съществени партии имат на практика идентичен резултат. Движение за права и свободи и Оперативна програма удостоверяват парламентарното си наличие при възможни скорошни избори. Демократична България остава с релативно високо равнище на електорална готовност и е с действителен късмет за прекосяване на парламентарната преграда. Партия " Воля " за следващ месец е мощно лимитирана и не събира нужната електорална поддръжка, с цел да бъде част от идващото Народно заседание, разясняват от " Маркет линкс "

По отношение на институциите Народното събрание още веднъж е в дъното на класацията с над 5 пъти по-висок дял на жителите, които нямат доверие. Изключение от общата картина са омбудсманът и президентската институция, които остават на другия полюс с доверие, надвишаващо няколкократно недоверието в тях.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР