Публичните финанси на България са добре управлявани. Страната ни стои

...
Публичните финанси на България са добре управлявани. Страната ни стои
Коментари Харесай

Директорът на ББР: България стои стабилно в кризата

Публичните финанси на България са добре ръководени. Страната ни стои устойчиво в рецесията. Ние сме във валутен ръб и индикаторите на българския външен дълг са едни от най-ниските в Европа - 20% от Брутният вътрешен продукт.
Това съобщи пред Българска национална телевизия основният изпълнителен шеф на Българска банка за развиване Стоян Мавродиев.

По думите му поради това България ще има опция да получи нови заеми, които да влага в икономическо възобновяване и поддържане на работните места след рецесията.

Той разяснява и решението на държавното управление в Българската банка за развиване да постъпят 700 милиона лв. под формата на нарастване капитала на банката.

Българската банка за развиване ще разпредели тези средства в две посоки – 500 млн. лв. е програмата за издаване на гаранции към други търговски банки за да понижим риска в тези банки, с цел да могат да поддържат своите клиенти. Този запас ще отиде през нас в комерсиалните банки до крайните клиенти – дребните и междинни предприятия и корпоративните клиенти на тези търговски банки.

Българската банка за развиване непосредствено няма да отпуска заеми на компании и физически лица. Тази стратегия е само гаранционен инструмент, с който ние под формата на банкова гаранция ще подпомогнем комерсиалните банки, които ще подкрепят своите крайни клиенти, сподели още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР