Публична дискусия на тема „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение

...
Публична дискусия на тема „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение
Коментари Харесай

Ева Майдел: Искаме да насърчим един по-безопасен интернет

Публична полемика на тематика „ Киберсигурност, цифрова просветеност и безвредно държание в интернет “ се организира в Хасково. Тя бе проведена по концепция на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, с поддръжката на регионалния шеф на Хасково Станислав Дечев. В полемиката участваха още националният представител от ГЕРБ-Хасково и регионален координатор на партията Делян Добрев, началникът на Сектора за битка с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев, специалисти от бранша, началникът на РУО на МОН Христина Боева, кметове на общини, шефове на учебни заведения от региона, както и възпитаници от Хасково и района.

Участниците във форума бяха поздравени от еврокомисаря по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел. Във видеообръщението си тя поздрави Хасково, че точно от тук започва полемиката, която е част от акцията #SaferInternet4EU.

„ Съвместната работа сред районната власт в лицето на регионалния шеф, сред законодателната, чийто представител е Делян Добрев, сред специалистите, каквито са хората от екипа на Явор Колев и европейските институции - е един от методите за гарантиране на сигурността в интернет “, сподели Ева Майдел. Тя заяви, че децата сред 5 и 15 години прекарват седмично над 15 часа онлайн, а 50% от децата сред 11 и 16-годишна възраст са срещали порнографско наличие в мрежата.
„ За близо половината от тинейджърите до 15-годишна възраст е мъчно да дефинират дали написаното в новините е правилно. Появяват се нови опасности като кибертормоз, шерване на персонални данни, излагане на неуместно наличие, както и опция за радикализиране на децата. Искаме да насърчим един по-безопасен интернет, като децата, родителите и учителите научат още повече за цифровите благоприятни условия. Затова другите заинтригувани страни сплотяват напъните си “, уточни още евродепутатът Ева Майдел.

Народният представител Делян Добрев показа, че като татко той е изправен пред проблемите на онлайн сигурността. „ Интернет е най-голямото благосъстояние на 21 век, само че с цел да го употребяваме, би трябвало да знаем заплахите, които се крият в него. Когато бяхме деца, нашите родители се притесняваха за нас, когато сме на улицата. Днес ние се тормозим за нашите деца освен когато са на открито, само че и когато са вкъщи, тъй като заплахите в интернет дебнат всяка минута “, разяснява още Делян Добрев.

„ Няколко са стъпките за интернет сигурност, които всеки от нас може да направи, с цел да се усеща по-защитен. На първо място, сменяйте по-често паролата на профилите си в обществените мрежи и на всички приложения, които ползвате. На второ място, когато ви желаят информация в мрежата, бъдете доста резервирани и не на последно място: бъдете доста деликатни какво споделяте в интернет и в обществените мрежи “, посъветва всички присъстващи Ева Майдел. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП означи, че все пак интернет не би трябвало да ни плаши. По думите й това е средата, която ни свързва, която ни осведоми, която ни дава възприятие за единност. „ Опасности има на всички места. Нашето държание и съдействието ни с органите на реда е това, което ни прави по-сигурни и което прави средата към нас безвредна “, заключи Ева Майдел.



Снимка: Политическа партия ГЕРБ

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР