Публичен електронен регистър на плажовете в България и забрана за

...
Публичен електронен регистър на плажовете в България и забрана за
Коментари Харесай

Публичен регистър на плажовете и забрана за плажуване върху дюни, предлага туристическото министерство

Публичен електронен указател на плажовете в България и възбрана за плажуване върхи дюни.

Това са единствено част от предложенията на Министерството на туризма за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които бяха оповестени на 9 август за публично разискване.

На първо място се планува да бъде основан обществен електронен указател на плажовете, съгласно който ще бъде определяна концесионната такса.

Министърът на туризма ще групира морските плажове в 4 категории въз основа на характерностите им и вероятните способи, по които могат да бъдат употребени. Плажовете ще се разделят според дали са ситуирани покрай туристическа дестинация или къмпинг и дали са избрани за профилиран тип туризъм.

За 3 от групите, се обособяват още 3 подгрупи. В тях морските плажове ще се класифицират според възможния брой плажни места, легловата база наоколо и екологичните си характерности.

Информацията в обществения електронен указател ще се обновявана един път на 3 години, както и всеки път преди плажът да бъде предан под концесия или наем.

Предложените промени плануват още възбрана за " слагането на плажни такъми и палатки " и паркиране на коли върху всички типове дюни.

С новите допълнения на ЗУЧК ще се измени размерът на редица от глобите при нарушаване на закона. 

Максималната санкция за ограничение на свободния достъп до морския плаж ще бъде понижена двойно. Към момента за физически лица, при наново нарушаване, тя е до 12 хиляди лева, а за юридическите до 24 хиляди лева След измененията тя ще доближава най-много 6 000 лева за физически лица и 12 хил.лв. за юридическите.

За сметка на това, санкцията за извършване на строителни и монтажни работи в националните курорти по Черноморското крайбрежие от 15 май до 1 октомври става драконовска. 

Към днешна дата плануванаъа санкция за повторно нарушаване на възбраната е най-много 10 хил.лв. за физически лица и 50 хиляди лева за юридическите. Нейният размер ще се повиши двойно, като компанията може да бъде глобена със 100 000 лева, в случай че наруши закона наново.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР