Пубертетът вече продължава от 10 до 24 години, макар и

...
Пубертетът вече продължава от 10 до 24 години, макар и
Коментари Харесай

Ново 20: Пубертетът вече продължава до 24 години

Пубертетът към този момент продължава от 10 до 24 години, въпреки и да се счита, че завършва на 19, заяви Би Би Си, базирайки се на австралийски учени. Младите хора не престават образованието си по-дълго, като в същото време отсрочват сватбата и децата. Това пък трайно трансформира разбирането на хората по кое време стартира зрялата възраст. Промяната на определението за пубертета е значимо за актуализиране на законодателството, настояват създателите, ръководени от проф. Сюзан Сойър от Кралската детска болница в Мелбърн. Друг специалист обаче предизвестява, че това би основало риск " в допълнение да се инфантилизират младежите ", написа Българска телеграфна агенция.

Макар и доста от законовите привилегии за възрастните да стартират на 18 години, възприемането на функциите и отговорностите на възрастните нормално настава по-късно, посочи проф. Сойър. Отлагането на обвързването, родителството и икономическата самостоятелност значат, че " полузависимостта ", която характеризира пубертета, се е удължила. Тази обществена смяна изисква и съответните ограничения, да вземем за пример помощите за младежите да не престават до 25-годишна възраст.

Проф. Ръсел Вайнър, президент на английския Кралски лицей по педиатрия и детско опазване на здравето, сподели, че във Англия междинната възраст, на която младите напущат дома на родителите е към 25 години. Той поддържа концепцията определението за пубертет да бъде разширено до 24-годишна възраст и посочи, че доста английски служби към този момент взимат това пред тип.
Социологът доктор Ян Маквариш от университета на Кент обаче е срещу тази концепция. " Големите деца и младежите се оформят повече от упованията на обществото към тях, в сравнение с от вътрешния биологичен напредък ", сподели доктор Маквариш. " Няма нищо инфантилизиращо в това да следваш, когато си на 20 години, или да експериментираш с работата си ", акцентира той.
" Обществото би трябвало да поддържа допустимо най-високите условия към идващото потомство ", упорства доктор Маквариш.

Пубертетът стартира, когато хипоталамусът в мозъка стартира да освобождава хормон, който задейства хипофизната и гонадната жлеза. Това преди се случваше към 14-ата година, само че към този момент стартира по-рано - към 10-ата година, поради по-доброто хранене и опазване на здравето.

За удължаването на пубертета има и биологични доводи. Един от тях е, че тялото продължава да се развива. Мозъкът да вземем за пример продължава да съзрява след 20-годишна възраст, като работи по-бързо и ефикасно. Мъдреците също порастват до 25-годишна възраст.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР