Птиците са изумителни Божии създания. Заради забързания си начин на

...
Птиците са изумителни Божии създания. Заради забързания си начин на
Коментари Харесай

Птиците – изумителни създания

Птиците са изумителни Божии създания. Заради забързания си метод на живот, от ден на ден хората се отдалечават от природата. Още по-малко хора пък обръщат внимание на птиците, макар че и те живеят в огромните градове.

България е богата страна, що се отнася до типове птици. Само у нас са регистрирани 409 типа от пернатите създания. Защитени типове са 327 от тях, а 140 са включени в Червената книга, напомня кореспондент на БГНЕС.

Освен красиви, птиците са и удивителни същества, сочат някои обстоятелства, незнайни за необятната аудитория.

Ето и някои от тях:

– Очите на щрауса са по-големи от размера на мозъка му – приблизително мозъкът на щрауса тежи към 42 грама, а окото му – 48. Оказва се, че размера на очите на тези птици са плод на еволюция – с цел да съумеят да си набират храна, само че и да не станат жертва на някой див звяр, щраусите могат да виждат освен напред, само че и встрани.

– Температурата на птиците е по-висока от човешката с 8 градуса – при пернатите терморегулацията е добре развита, като според от типа им, вътрешната им температура варира сред 40 и 43 градуса. Това се изяснява с по-бързия метаболизъм на птиците, само че и е пояснение за по-късия интервал на мътене на яйцата.

– Птиците не се потят – нито когато са неподвижен, нито когато са във въздуха. Те съумяват да охлаждат телата си с помощта на добре развитата си дихателна система. Кожата им е тънка и суха, а на повърхността ѝ се отделя само смазка за перата им.

– В света съществуват и отровни птици – цели 6 типа. Тяхната токсичност е „ пасивна “ – т.е. отровните субстанции се задействат единствено когато птицата е застрашена или нападната. Съприкосновение с отровна птица може да провокира единствено болежка или изтръпване, само че не и гибел за хората. Повечето от токсичните пернати населяват Нова Гвинея.

– Чайките могат да пият солена вода – с помощта на специфична жлеза, те съумяват да пречистят солта от кръвта си, образувайки солена течност, която изхвърлят през ноздрите си.

– Кокошките могат да се преструват на мъртви – тези театрални звезди са способни на смайващи хитрини – при съществуването на заплаха, те просто се преструват на мъртви. Орнитолозите изясняват пилешката внушаемост със мощно развития инстинкт за самозапазване. А лаишкото пояснение е, че когато се усещат застрашени, кокошките просто се вцепеняват от боязън.

– Зрението на ястреба е 8 пъти по-добро от човешкото – хищните птици се славят с отличното си зрение. Очните ябълки на тези птици са кръгли, а ретината им съдържа доста свръхчувствителни кафези. В допълнение роговицата им е плоска, а не изпъкнала, поради което облиците, които виждат са кристално ясни, даже по време на полет.

– Птиците ненавиждат неканените посетители. Изключение вършат северноамериканските сови, които имат навика да пускат дребни змийчета в гнездата при дребните си. Совите се хранят с мишки и бръмбари, по тази причина постоянно гнездата им притеглят рояци от инсекти. Малките змии пък се хранят тъкмо с насекомите, като по този метод прочистват всички носители на инфекции, без да са опасност за дребните. Наглед комплицирана, само че пък напълно основана скица за запазване здравето на младото потомство. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР