Птиците от вида Procrias albus, които се срещат в амазонската

...
Птиците от вида Procrias albus, които се срещат в амазонската
Коментари Харесай

Най-шумната птица пее, за да открие любовта

Птиците от типа Procrias albus, които се срещат в амазонската джунгла и бяха избрани за най-шумните в света, пеят, с цел да открият любовта, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

"Бялата мъжка птица от типа насочва взор към външния свят и стартира да пее, преди да се обърне към дамата на сърцето си и да продължи да пее ", съобщи един от създателите на проучването, биологът Джеф Подос от Масачузетския университет в Амхърст.

Звуците на птицата с тегло 250 грама, която е огромна колкото гълъб, са толкоз оглушителни, че учените се запитали по какъв начин ухажваните от нея женски ги слушат, без да се повреди слухът им. Звуците може да доближат 113 децибела, които се равняват на тези от гръмък рок концерт. Става въпрос за равнище на шума, което е преценено като рисково за индивида.

Джеф Подос имал шанса да следи по какъв начин женски екземпляри със зелено оперение се причисляват към своите избраници по време на шумните им серенади. "Невероятно е, че дребни птици са толкоз шумни ", означи ученият. Той употребявал аудио записи с високо качество и направил фотоси с огромна резолюция, с цел да се опита да разбере феномена.

Констатирано е, че колкото по-шумен е апелът, толкоз е по-кратък поради лимитираните респираторни благоприятни условия на птицата. Тези анатомични особености би трябвало да й попречат да усъвършенства непрекъснато върховете по звучност.

Резултатите от проучването са оповестени в Current Biology.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР