Птицефермата, в която бе установена заразата от птичи грип в

...
Птицефермата, в която бе установена заразата от птичи грип в
Коментари Харесай

Няма данни за заразени птици с опасния щам H5N1 в България

Птицефермата, в която бе открита болестта от птичи грип в Добричко е най-големия производител на яйца у нас. Решено е към 320 хиляди кокошки носачки да бъдат умъртвени, а всички яйца, създадени след 23 май – да бъдат унищожени.

От пазара се изтеглят партидите с номера: 2BG08001 и 3BG08001. Става въпрос за над 1 млн. бройки.

От началото на годината у нас са доказани 11 огнища на птичи грип – 2 във ферми за кокошки носачки и 9 във ферми за патици. За да не се допусне разпространяване на болестта в Добричко, локалните са предизвестени да отглеждат домашните птици в закрити пространства. Фуражът също да не е навън. От здравната ревизия в Добрич оповестиха пред БТВ, че никой от работещите във фермата, в която е открит птичия грип, не е потърсил лекарска помощ.

Яйцата от фермата с открит птичи грип се изтеглят от пазара, тъй като има заплаха посредством тях по машинален път да бъде пренесена болестта, разгласи доктор Кремена Стоева от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ). Тя подсети, че болестта не е рискова за хората, а ограниченията са единствено за да се спре разпространението на заболяването и в други ферми. Тя бе безапелационна, че рисков вариант е H5N1, само че до този миг няма данни за инфектирани птици с него. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР