Птица със сини пера отдясно като на мъжките и зелени

...
Птица със сини пера отдясно като на мъжките и зелени
Коментари Харесай

Наполовина женска, наполовина мъжка птица е видяна в Колумбия

Птица със сини пера отдясно като на мъжките и зелени отляво като на женските е следена в Колумбия, заяви Българска телеграфна агенция по информация на Агенция Франс Прес.

В публикация в сп.  експертите пишат, че това е първият случай на двустранен гинандроморфизъм, следен при зелена тангара за повече от 100 години.

Птицата е забелязана за пръв път през 2019 година в департамента Калдас, в северната част на Централна Колумбия.

Това е и първото наблюдаване на жив субект, демонстриращ характерностите на двата пола при този тип. Зелената тангара може да доближи дължина до 14 см. Среща се от Мексико до Бразилия.

" Предполага се, че при птиците това събитие е резултат от неточност по време на миозата (клетъчното делене) на яйцеклетката, последвана от двойно оплождане от обособени сперматозоиди ", изясняват учените. Подобно положение от време на време се среща и при инсекти и ракообразни.

Жителите на региона, където е следена птицата, са привикнали да виждат зелени женски и сини мъжки да летят, само че в никакъв случай с двата цвята по едно и също време.

Птицата е снимана от фотографа дилетант Джон Мурийо през 2019 година, който по-късно я е следил с специалисти.

" Държеше се необичайно, идваше сама до хранилката. Затова започнахме да я следим ", пишат учените. " Избягваше другите представители на типа си... Изглежда не е имала шансове да се възпроизведе ", допълват те.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР