Птичката е извън кафеза и някой трябва да носи отговорност

...
Птичката е извън кафеза и някой трябва да носи отговорност
Коментари Харесай

“Затворникът от Иф” избяга в Будапеща

Птичката е отвън кафеза и някой би трябвало да носи отговорност за това


Изглежда ще се окаже изцяло прав сътрудника, македонският публицист Сашо Ордановски, който преди няколко дни написа в своя авторска колона, че в случай че не е македонското правораздаване да им основава веселба, македонците щели да умрат от скука…

Сега към правосъдната система можем напълно умерено да прибавим и Министерството на вътрешните работи с неговата полиция и секрети служби. Как се случи по този начин, че наказаният на две години затвор някогашен министър председател Никола Груевски по първото от петте каузи, по които е обвинен, да напусне страната часове преди да изтече правосъдната заповед, с която трябваше да се яви за излежаване на присъдата. Как се случи по този начин, че придружаваният непрестанно от шестима охранители от полицията Груевски внезапно изчезна от погледите и два дни по-късно на своята стена във Facebook оповести, че се намира в Будапеща с искане за политическо леговище. Как по този начин лишеният от юли 2017 година от интернационален паспорт Груевски е минал минимум две граници, с цел да попадне в „ прегръдките на своя другар Виктор Орбан “, както злобно установяват някои от медиите в Скопие. Как по този начин никоя от медиите в македонската столица даже хипотетично не позволи сходно развиване на обстановката, а в противен случай, в нощта на петък против събота, на 9 против 10 ноември, премръзнали от мраз кореспонденти чакаха цяла нощ пред вратите на следствения затвор в квартал „ Шуто Оризари “ край Скопие с цел да снимат и видят по какъв начин Груевски се трансформира в

първия министър председател на страната, който влиза в пандиза


А съгласно една от най-приемливите версии, които към този момент се ширят из Скопие, бягството е станало в този ден или в тази нощ, откакто на 9 ноември сутринта, петък, Груевски е освободил защитата си с аргумента, че денем телохранителите няма да му трябват. В същия този петък съдът отхвърли следващата тъжба на юристите на Груевски за отсрочване на излежаването на присъдата, което даде мотив на медиите да изпратят топ-репортерите си край известната „ Шутка “, където към този момент била приготвена първокласна килия за новия почитан посетител. Същата килия, в която преди Груевски бяха „ лежали “ наказани на разнообразни периоди затвор хора, които следената компактно от самия него като министър председател правосъдна система беше ги пратила. Като предприемача и притежател на най-популярната частна телевизия в Македония А1 Велия Рамковски, да вземем за пример, чийто подозрителен бизнес бе прочут на цяла Македония, само че управляващите, които и да бяха те, го търпяха и си затваряха очите, до момента в който А1 не им създаваше проблеми. Когато това се случи и когато публицистите от медията се пробваха да проявят малко повече сдържаност към режима на Груевски, последва арест, обвиняване и присъда за притежателя, а самата А1 бе закрита.

Как по този начин, по какъв начин така…


Ами, по този начин. Бягството на Груевски бе толкоз ненадейно, че първата всеобща реакция на всички в Скопие откакто той разгласи известието на страницата си във Facebook, бе, че това е лъжлива вест. Или че някой от негово име я е написал, с цел да провокира суматоха и разстройване в така и така паникьосаната правосъдна и охранителна система и в техните началници. Ние го чакаме през днешния ден, понеделник, да се яви в съда като обвинен по едно от оставащите четири каузи против него, а той ни маха с ръка от Будапеща… Е, няма да се яви. И няма полицията да го откри, с цел да му връчи заповедта за отиване в пандиза персонално и на ръка, макар че демонстративно и шумно направи обиск в жилището му в блока на улица „ Бихачка “, против постройката на ръководещата партия СДСМ и против монолитните кубове на македонското Министерство на вътрешните работи. Няма и да го откри в многочислените коридори, стаи и изби на новата постройка на централата на ВМРО-ДПМНЕ, където през последните пет-шест месеца Груевски не е стъпвал. И шумът, който се подвигна предумишлено от близки до властта медии за търсенето на Груевски от полицията, незабавно даде съображение заслужено да се заключи, че Министерство на вътрешните работи не е знаело нищо за последните часове на някогашния министър председател, прекарани на територията на Македония. И че атракцията с търсенето е знак, че в управлението на министерството към този момент са наясно, че птичката е отвън кафеза и че някой би трябвало да носи отговорност за това. Защото толкоз известна персона като Груевски, който и като министър председател, и като опозиционер, и като обвинен не слизаше от екраните на тв приемниците, тъй като човек, за който цяла Македония знаеше, че е с лишен паспорт и че не може легално да отпътува където и да е, тъй като човек, който се трансформира в залог цяла Македония всеобщо и побъркано да играе на „ тука-има, тука-нема “ поради това дали ще влезе в пандиза или не, този човек да им избяга, е, глави би трябвало да падат.

И първата към този момент е на дръвника, едвам не му се желае това на премиера Зоран Заев. Тя е на вътрешния министър Оливер Спасовски, най-верният сподвижник на Заев, индивидът, който, както се споделя, му пази гърба.

Да проспиш такава интервенция,


за която се изисква сериозна логистика и предварителна подготовка с присъединяване на високопоставени персони и дипломати, си е злополука отвред. И по тази причина обвиняванията, които от Министерство на вътрешните работи се насочат към правосъдната система, че не била издала заповед за задържането на Груевски още когато станало ясно, че обжалването няма да мине, са смешни.

И заповедите за търсене, първо на македонска територия, а след това, когато и публично стана ясно, че Груевски е в Будапеща, и за интернационално търсене, са единствено прахуляк в очите. Толкова ли беше мъчно службите да се досетят, че таман „ унгарската връзка “ е тази, която Груевски готви, освен това с персоналното присъединяване на неговия политически и персонален другар Виктор Орбан. Орбан, който отиваше в Скопие на всички предизборни прояви на ВМРО-ДПМНЕ до момента в който Никола беше министър председател и водач на партията. Орбан, с който Груевски единствен, май, си имаше приказката от ръководителите на партиите, членки на Европейската национална партия. Орбан, който долетя в Охрид с частен аероплан и на 28 септември предходната година, малко преди локалните избори в Македония, организира тричасов диалог с Груевски, на който, съгласно унгарските медии тогава, е поел заричане да даде заслон на македонеца, в случай че се стигне до неоправдателни присъди по делата, които му готвят. И освен това- унгарецът бил показал и съответните хора, които биха оказали помощ на Груевски, в случай че се стигне до това той да реши да напусне страната си и да изиска политическо леговище. И не инцидентно амбициозните кореспонденти от най-новия ефирен план в Скопие, 1ТВ, водени от остарялата новинарска хиена Александър Чомовски, откриха, че първата вечер в Будапеща Груевски е прекарал в хотел „ Каринтия “, до момента в който втората- къде мислите –

във вилата на премиера Виктор Орбан


Така трябвало – до момента в който локалните управляващи решат дали да одобрят молбата за политическо леговище, съгласно Европейската спогодба по този въпрос, молителят би трябвало да бъде изолиран в домакински арест, а не да се разхожда по всички страни. И къде да бъде това- там, при Орбан. И тъй като унгарецът минавал за човек на дадената дума, бил решил да помогне на приятеля си в неволя, с ясното схващане, че това няма да му донесе някаква политическа полза, а единствено неприятности.

Дори всичко това да не е изцяло правилно, веднага като медиите са се добрали до него, въпросът за какво службите са го проспали, си остава. И отговорността за това. Да не приказваме за въпроса, на който също се дължи отговор, по какъв маршрут и с какви транспортни средства Груевски се е озовал в унгарската столица. Спекулациите са толкоз доста, че човек би трябвало да внимава коя от тях да избере, с цел да не се изложи след това, когато тя се окаже лъжлива. Като онази с българския паспорт на Груевски.

Освен в случай че, с изключение на ако… не, управляващите в Скопие изрично отхвърлят да е имало сделка Груевски да си замине без да му се пречи. И аз си мисля, че такова нещо няма и че, в последна сметка, „ Едмон Дантес от Скопие “, за който писахме преди няколко броя, не се трансформира в „ Затворника от Иф “, тъй като просто… духна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР