„Птичият грип е ветеринарен проблем. От него не боледуват хората,

...
„Птичият грип е ветеринарен проблем. От него не боледуват хората,
Коментари Харесай

Птичият грип не касае човешкото здраве, успокои проф. Кантарджиев

„ Птичият грип е ветеринарен проблем. От него не боледуват хората, а птиците. Не би трябвало да се плаши обществото. Проблемът не касае човешкото здраве”, безапелационен бе проф.Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, който гостува в "Здравей, България ".

Гостът на малкия екран разяснява новината за изтеглените над 1 милион яйца от пазара, пристигнали от плантация в добричкото село Дончево поради птичи грип.

Изтеглят над 1 милион яйца от пазара поради птичи грип

"Изтеглят ги, тъй като има заплаха да се заразят домашните животни на хората, които ги хранят с черупките от яйцето. Затова се подхваща тази ветеринарна процедура ", изясни проф. Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести разяснява и различен стеснителен въпрос - случаите на салмонела в няколко столични детски градини, които бяха регистрирани в края на май. Той стартира с това, че салмонелата е лятна зараза, присъща за нашия район.

"Всякаква животинска храна през лятото би трябвало да е доста добре термично обработена. Храна, в която има и месо, не трябва да се оставя отвън хладилника”, акцентира той.

Проф. Кантарджиев уточни, че откритата в няколко детски градини в София салмонела идва от един и същи вариант.

"Това значи, че отнякъде се употребяват общи артикули, които са инфектирани или обща кухня”, разясни шефът.

Той даде и своите препоръки за летния сезон на всички, които ще почиват на морето у нас или отвън България. Проф. Кантарджиев обясни, че децата под 13-месечна възраст, които не са ваксинирани за морбили, не би трябвало да се водят на курорти в прилежащи страни, тъй като вероятността да се заразят е огромна.

Също по този начин, храната която се употребява на морето да бъде от прекрасен източник. "Да не избираме най-евтиното, а да е чисто”, добави още той.

"Важно е да се пие бутилирана вода. Риск носи потреблението на таратор в заведенията. Добре е и хората да си мият хубаво ръцете ", заключи гостът на малкия екран.

Салмонела в детска градина в Стара Загора

Десетки деца инфектирани със салмонела поради рисково бебешко мляко

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР