Птичият грип е много опасен, а историята на заболяването през

...
Птичият грип е много опасен, а историята на заболяването през
Коментари Харесай

БАБХ: Държавата не прави достатъчно за ограничаване на птичия грип

Птичият грип е доста рисков, а историята на болестта през последните години демонстрира, че страната не взима нужните ограничения за ограничението му. Това съобщи шефът на Българската организация по сигурност на храните доктор Дамян Илиев.

" Ние желаеме да се затегнат ограниченията, тъй че в случай че влезе птичи грип в една плантация – да не излезе от там и да болести други. А тя излиза с продукцията, с коли, с хора, които да не са взели нужните ограничения. Миналата година имаше 300 случая на инфектирани птици в Германия и имаше 5 ферми инфектирани. В България имаше 30 случая, само че имаше 103 ферми инфектирани. Това потвърждава, че ограниченията, които ние взимаме не са задоволителни ", уточни Илиев за bTV.

Директорът на БАБХ съобщи, че инфектираните птици се и заравят, и изгарят. По думите му мъчно могат да бъдат манипулирани данните какъв брой птици са умъртвени, тъй като има хора, които управляват процесите, само че при заравянето е допустимо контролът да не е задоволително ефикасен.

Относно случаите на чума по свинете в Болярово, Илиев изясни, че при определяне на болестта по животните не се търси клиника и патология при аутопсия, а се вземат ограничения на момента. Според нещо сходни случаи носят неприятни последици и за останалите животновъди, тъй като те търпят загуби. Той е безапелационен, че съществуването на вируса е потвърдено, а дейностите против ограничението на болестта са коствали над 300 хиляди лева

" Над 300 хиляди лева коства дезинфекцията по това стадо – 200 овце. Повлияха на стопаните, за тези дейности има правила, а доста хора потеглиха да разсъждават какво е добре да се направи, без да познават болестта. Това отключи едно съмнение ", сподели Илиев.

Тази седмица партиди със спанак бяха изтеглени от пазара поради съществуване на татул. Илиев изясни, че рисковото растение е попаднало инцидентно в пакетите, като са открити и други примеси.

" Оказа се, че се пакетира на място, което не е записано, по този начин това място не е включено в нашата стратегия за надзор. След това спанака отива в склад на едро, откъдето се купува от огромните вериги. Нещата са под надзор, първият случай е на 31.10 в Костинброд, по-късно имаме на 5.10 в Търговище – възбранен е спанакът от тази компания ", сподели Илиев, само че не пожела да уточни името на производителя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР