Психотерапията преживява същински ренесанс и навлиза в нов етап от

...
Психотерапията преживява същински ренесанс и навлиза в нов етап от
Коментари Харесай

Халюциногенни гъби – новите антидепресанти


Психотерапията претърпява истински подем и навлиза в нов стадий от развиването си, в който по-удачно би било да се значи като еуфористична терапия . Към такива мисли навяват актуалните трендове в създаването на лекуване на депресията .

Съвсем скоро може да се наложи практиката депресията да се лекува с психеделични артикули , освен това от напълно естествен генезис. Налице е нараснал интерес към потребление на халюциногенни гъби за чисто медицински цели в битката с депресивните положения.

Опити в тази тенденция се вършат от няколко години, през които поредност от клинични изследвания носи от ден на ден информация за фармакологичното и здравно приложение на халюциногенните гъби .

Вече е потвърдено, че една от дейните съставки в тези гъби – веществото псилоцибин – оказва помощ за възобновяване естествените реакции на мозъка към разнообразни прочувствени положения. Най-интересното в тази ситуация обаче е друго.

Учените откриват, че физиологичното деяние на псилоцибина е изцяло противоположно на това на класическите антидепресанти, да вземем за пример тези от групата на инхибиторите на противоположното захващане на серотонина към рецепторите му. Доказано е, че псилоцибинът може да облекчава депресията не като потиска прочувствените пориви и седатира мозъка, а като подтиква емоционалността и задейства връзките сред центровете на страстите в мозъка.

До момента позитивните резултати на магическите гъби са изследвани и потвърдени при общо 20 пациента, чиито депресивни положения не се повлияват от общоприета терапия. Данните от това и от предходни сходни изследвания сочат, че позитивният резултат от халюциногенните гъби при такива пациенти може да продължи за най-малко 5 седмици. В този интервал деянията на депресията се управляват доста по-успешно и сензитивно оредяват.

Свързани публикации.. Защо безсънието не всеки път прогресира до меланхолия? 0 Терапия с „ вълшебен гъби “ лекува меланхолия 0 Тъга и меланхолия - в какво се състои разликата? 1

Установена е доста по-силна неустойчивост на позитивните страсти и по-успешно справяне с отрицателните такива – в това число боязън и тревога. Добрата вест е, че отрицателните страсти в този случай се преодоляват не посредством притъпяване на възприемчивостта към тях, а посредством възстановяване способността на мозъка да ги приема като естествени положения в даден миг.

Малката група на участниците в изследванията към момента не разрешава учените да вършат съществени изводи, само че клиничните опити не престават. Едновременно с тях остава и убеждението на учените, че психеделиците може да крият ключа към сполучливото лекуване на депресията в бъдеще .
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР