Психолозите препоръчват да се създадат такива работни графици, в които

...
Психолозите препоръчват да се създадат такива работни графици, в които
Коментари Харесай

Отвореният офис – евтин и… затормозяващ служителите

Психолозите предлагат да се основат такива работни графици, в които всеки чиновник има най-малко няколко часа обезпечено успокоение на работното място

Напрежението, разсейването, неналичието на тишина тормозят голяма част от работещите в отворени офиси

Отвореният офис отблъсква хората толкоз доста, че 1 от 8 чиновници в американските компании е подготвен да напусне работата си, в случай че узнае, че компанията му ще се настани в офис-пространство с отворен проект. Подобна конструкция може да наподобява евтина за работодателите, само че е противоречиво до каква степен в действителност пести пари, тъй като срутва продуктивността на работещите.

Ново изследване на американската компания ROOM разкрива, че един от осмина чиновници (13%) обмисля да напусне работата си, в случай че компанията му реши да се работи в отворен офис. Звучи трагично – и в действителност е. Подобно систематизиране е извънредно стресово за огромна част от хората.

Разбира се, когато става дума за сходни изследвания, постоянно би трябвало да се има поради, че измежду работещите постоянно има както хора, които избират тишината и уединението на работното място, по този начин и такива, които желаят повече човешко наличие, повече диалози и полемики, повече „ взаимна работа “ и съдействие.

Именно изводите от сходни изследвания би трябвало да оказват помощ на мениджърите и HR експертите да разпознават чиновниците, които фактически се нуждаят от по-уединена среда, с цел да им се помогне да намерят удобна работна конюнктура. По този метод може да се извлече оптималната работливост.

„ Имайки поради, че прекарваме една трета от живота си на работното място, фирмите би трябвало да дадат приоритет на основаването на физическа среда, която разрешава на чиновниците пълноценно да работят, да мислят, да творят, да почиват “, споделя Мортен Майснер-Йенсен, съосновател на ROOM. „ Стресът на работещите от отворения проект демонстрира, че няма по какъв начин един и същи метод да удовлетворява на всички еднообразно добре “.

Стресът от отворения офис

Сред аргументите, които обичайно се показват като проблем при отворените офиси, са:

На мнозина е позната несгодата от тази конюнктура: в другия завършек на залата група сътрудници избухват в смях и човек се стряска, за провеждането на спокоен телефонен диалог се постанова да излезеш в коридора, тикаш в ушите си слушалки в продължение на 9 часа, с цел да не слушаш служебните диалози на колегите…

Напрежението, разсейването, неналичието на тишина тормозят голяма част от работещите в отворени офиси. Ето и малко числа от изследването на ROOM:

• За двама от всеки трима (62%) от служащите смутът от отворения офис е повода да заявят, че желаят идната им работа да има закрито разположение на офиса;

• Близо един от четирима (24%) настояват, че непрекъснато се усещат уплашени през целия ден в отворена офис среда;

• Един от всеки седем (16%) от респондентите счита, че този стрес е повода за влошеното му здраве;

• За близо третина (31%) е неотложно да излязат и да отидат в коридора, с цел да проведат телефонен диалог.

Готови ли са чиновниците да се лишат от дадени улеснения в името на покоя в офиса, изследват още от ROOM. Оказва се – да. Те биха жертвали кафе-машината, слънчевата светлина, годишния си бонус, празненствата по празниците, даже 5 дни от ваканцията си.

Как това въздейства на бизнеса?

За съвсем една трета или 29% от респондентите разсейванията и шумовете от отвореното офис пространство са причина за по-малко работливост.

20% декларират, че им е мъчно да изпълнят дилемите си в отворено офис пространство. 13% пък споделят, че са изпратили недоволство до по-висшите чиновници, които имат собствен личен кабинет.

Какво да се направи?

Нужна е офис-среда, която дава на чиновниците опцията да работят по метода, по който се усещат най-продуктивни. В идеалния случай те могат да имат свободата да избират по какъв начин тъкмо да работят.

Възможно е оформлението на офиса да е комбинирано: значително отворено за естествена работа, само че с доста варианти за закътани места за осъществяване на значими диалози, обособени работни кътове, когато чиновниците се нуждаят от висока централизация или имат къси периоди.

Когато чиновниците се усещат оправомощени да образуват работната си среда, с цел да са продуктивни, това оказва помощ за увеличение на морала и успеваемостта им като цяло.

Зеленината има значимо значение. Растенията из офиса, сред хората, по бюрата оказва помощ за успокояването и концентрацията. Този резултат обаче е доста по-мощен, когато работещите имат достъп до открити зелени пространства, където могат да се разходят, разведрят, успокоят мислите си.

Графиците с поклон към спокойствието на работното място са от изключителна значимост. Много е мъчно човек да работи съсредоточено и пълноценно, когато на прилежащото бюро сътрудниците си приказват какво ще купуват на фамилиите си за празниците.

Не по-малко мъчно е да сръчен чиновник да работи пълноценно, когато би трябвало да оказва помощ на нов сътрудник да навлезе в работата и сегиз-тогиз да прекъсва личната си активност, с цел да дава уточнения.

Затова психолозите предлагат да се основат такива работни графици, в които всеки чиновник има най-малко няколко часа обезпечено успокоение на работното място.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР