Психолози искат председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева

...
Психолози искат председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева
Коментари Харесай

Психолози: Янка Такева да се извини за думите, че не се справяме с агресията в училище

Психолози желаят ръководителя на Синдиката на българските учители Янка Такева да се извини и " да се отмести настрана " поради изказванията й, че те не съумяват да се оправят с експанзията в учебно заведение.
В изявление за " Фокус " в понеделник Такева съобщи: " Психолозите в учебно заведение одобряват децата като пациенти. Те по тази причина в образователните заведения не са признати задоволително добре. Психологът не може да осъзнае, че проблемите на децата са социално-педагогически. Психологическите, менталните проблеми и физическите си личат с просто око. " Тя даже предложи на просветното министерство да усили броя на педагогичен съветници в учебните заведения, тъй като казусът с експанзията е социално-педагогически.
Такева споделя още, че психолозите не би трябвало да вършат скрининг тест за тригодишните в детските градини, защото въпросите не били верни.
" Психолози в образованието желаеме обществено опрощение от госпожа Такева и медиен отзив! Считаме, че безпомощността на системата приказва с този глас постоянно когато е й угодно на системата да не се трансформира и да се избавя, за което й е належащо да откри отговорен, който да посрами, уточни с пръст и обществено унижи. Изказването на госпожа Такева е израз на онази най-ретроградна част от отломките на наукоподобно мислене, която основава най-големите бариери пред промените в образованието ", се споделя в позицията на психолозите.
Психолозите изясняват, че дружно с педагогическите съветници работят с минимум власт и организиран статут в системата, в условия на взаимозависимост от шефа на учебното заведение и неговата лична визия за нашата работа, без национални цели в психическото обслужване в образованието. Затова се налагало да изясняват какво тъкмо вършат и за какво резултатите от работата не идвали незабавно.
" Не можем да покажем точки, медали, шестици за децата, тъй като резултатите от поддръжката и измененията, които персонално някой ще предприеме, идват неведнъж след времето, в което сме придружавали детето. Ние сме тези участници, които поставят старания да се отваря място за думите, за смисъла и поемането на отговорност за държанието, за преосмисляне на личната позиция и виждане на гледната точка на другия. Ние сме тези, които търсим мира и честни човешки способи да се чуем, свържем и дружно изградим решенията при сложните проблеми. Като бойци на незабележим фронт изтъкаваме нишките сред хората, с цел да се откажат от оръдията на твърдите отпори ", се споделя в позицията. В нея се акцентира, че работата на психолозите е " мурафет, който се основава с упорита работа и учене, който изисква устойчивост ".
" Нито като синдикален водач, нито като експерт госпожа Такева има очи и може да застане пред нас или пред други наши сътрудници, било то учители или експерти, и да каже по кое време и какво тя персонално е предприемала в миналото освен за психолозите и педагогическите съветници, само че и за психологичното здраве и прочувствената цена, която всеки от работещите в системата заплаща, с цел да я бъде тази система, да има опорите си и дребното мирис за вяра. На прага на новата образователна година призоваваме този синдикален водач да се отмести настрана със социално-педагогическия си метод, който единствено може да гради стени и интернати посред ни. Ние желаеме да се срещнем като човешки психологични обществени говорещи същества ", приключва позицията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР