Психологът Робърт Лийхи, специалист по когнитивна терапия, предлага няколко прости

...
Психологът Робърт Лийхи, специалист по когнитивна терапия, предлага няколко прости
Коментари Харесай

10 стъпки за преодоляване на нуждата от одобрение

Психологът Робърт Лийхи, експерт по когнитивна терапия, предлага няколко елементарни техники, които всеки може да употребява, в случай че желанието да бъде харесван от близките му пречи да живее пълноценно.

Идентифицирайте обстановката.

Кои обстановки провокират потребността от утвърждение? Например, желаете да помолите някого да промени държанието си. Веднага стартирате да усещате безпокойствие, поради личните ви усеща и страхове.

Какви са преимуществата и минусите на потребността от утвърждение?

С какво ви вреди? Например, може да ви затрудни да бъдете почтени, може да ви затрудни да задоволите потребностите си, може елементарно да позволите на хората да се възползват от вас. Но може да мислите, че всички ще ви харесат, в случай че имате потребност от тяхното утвърждение или че това ще ви попречи да бъдете нарцисист. Наистина ли работи?
     
Какви негативни мисли ви хрумват автоматизирано?

Например от вида „ Тя ще намерения, че съм несправедлива “, „ Тя няма да ме хареса ” или „ Той мисли, че съм скучен ”. Също по този начин може да помислите: „ Ужасно е, когато някой не ме харесва ” или „ Не мога да претърпявам разногласия ”.
     
Какво значат тези мисли за вас? Един мъж споделя: „ Ако тя не ме харесва, значи не съм прав ” или „ Ако те не ме харесват, значи съм неприятен човек ”. Друг човек допуска: „ Хората ще приказват за мен и няма да имам другари ”. Това са аргументите да се нуждаете от утвърждение.     

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР