Психолог от ЦРУ, който е помогнал за изготвянето на американската

...
Психолог от ЦРУ, който е помогнал за изготвянето на американската
Коментари Харесай

Психолог от ЦРУ разкри методите за изтезания на службата

Психолог от Централно разузнавателно управление на САЩ, който е оказал помощ за правенето на американската стратегия за " засилен разпит " на обвинени в тероризъм, съобщи пред военния арбитражен съд, че не е в положение да спре случаите на " насилническа наклонност " от страна на висши чиновници на организацията, заяви The Guardian.

Давайки доказателства във военна комисия, Джеймс Мичъл в детайли регистрира решението от 2002 година за разпит на обвинените лидери на Ал Кайда, при което се употребява задушаване на човек в легнало състояние посредством наливане на вода върху лицето му и други техники, които Съединени американски щати по-късно признаха, че представляват изтезание.

На 40-то досъдебно съвещание по делото " 9/11 " в особено построена правосъдна зала във военноморската база на Съединени американски щати, Мичъл бе следен с огромно внимание от петимата обвинени. На първия ред, най-близо до кутията за очевидци, се намираше Халид Шейх Мохамед, самопровъзгласилият се началник на нападенията от търговски самолети през 2001 година против Ню Йорк и Вашингтон, който беше задушаван с вода 183 пъти.

В свидетелските си показания. Мичъл сподели, че методите, които е предложил, се основават на курс, даден на въоръжени служби на Съединени американски щати, с цел да им оказват помощ да устоят на разпита на врага, прочут като оцеляване, укриване, опозиция и бягство (SERE).

Мерките, включващи неведнъж блъскане на арестувани в дървена стена, набутване на телата им в дребна кутия, от време на време цялостна с инсекти и задушаване с вода (симулирано удавяне), бяха утвърдени от правосъдното ведомство през юли 2002 година под администрацията на Джордж У. Буш.

Мичъл твърди, че тези ограничения са " в рамките на законното " и са основани, с цел да принудят арестуваните да предадат бързо информация, която би могла да помогне за попречване на по-нататъшно нахлуване, евентуално с нуклеарно оръжие.

" Централно разузнавателно управление на САЩ в никакъв случай не се е интересувал от наказателно гонене ", сподели той пред съда. " Те просто са подготвени да стигнат до края на линията на законното ".

Мичъл, който през 2002 година е бил вербуван от Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да съблюдава първо и по-късно да ползва насилствени ограничения, сподели, че организацията е решена да стане " твърда " и желае да се увери, че това е направено в границите на закона.

Психологът упрекна други разпитващи от Централно разузнавателно управление на САЩ, че употребяват симулираното удавяне, надхвърляйки напътствията, както и други неразрешени техники за разпит. В съда във вторник той дефинира тези ексцесии като " корист с принуждение ".

" Когато хората са оставени да подхващат насилствени ограничения, това има наклонност да ескалира с течение на времето ", сподели Мичъл. " Дехуманизират арестуваните. Те считат, че са оправдани при потреблението на по-жестоки способи за напън. Те мислят: в случай че малко прави работа, по-интензивен метод е още по-добре ".

Той разказва метода, който е в основата на злоупотребите, като: " Наранявайте индивида, до момента в който не ви каже какво желаете да знаете и по-късно гo наранeте още малко, с цел да разберете дали не лъже ".

В своя морална отбрана той изясни пред съда: " Чувствах, че моралното ми обвързване да пазя американския живот надвишава краткотрайния дискомфорт на терористите, които са взели Америка под оръжие ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР