Психо –дуща, сома – тяло. Древните гръцки лекари са знаели,

...
Психо –дуща, сома – тяло. Древните гръцки лекари са знаели,
Коментари Харесай

Д-р Олесия Велинова: Страх, гняв, срам и недоволство ни разболяват

Психо –дуща, сома – тяло. Древните гръцки лекари са знаели, че някои болести на тялото не се лекуват единствено с обичайните средства.

“Много хора не имат вяра, че психологиечските проблеми могат да доведат до болести и да въздействат на здравето”, споделя експертът по психосоматика кожният лекар доктор Олесия Велинова от столичната клиника Persona. Мислите обаче се материализират. Човешкият организъм е подвластен от настроенията. В реалност тялото ръководи не опорно-двигателния уред, а страстите. При нескончаем стрес, напрежение или паника човек стартира да изпитва физическа болежка. Тогава точно приказваме за психосоматика.

Сетива

Д-р Олесия Велинова споделя, че научно е потвърдено по какъв начин сетивата са неразривно свързани с тялото. Отрицателните страсти, които не са изцяло изживени, имат доста гибелен ефет върху здравето, добавя експертът.

Причината за психосоматични болести могат да бъдат психическа контузия, стрес, негативни страсти, подтиснат ичувства, вътрешни спорове. Заради тях от време на време изпитваме болежка в гърба, главата и ръцете.

И зад елементарната простуда също могат да се крият психически проблеми, прудупреждава доктор Олесия Велинова. Разбира се, преди да се сложи психосоматична диагноза, е належащо да се приложи цялостен медецински обзор, с цел да се изключат физиологичните аргументи за болести.

Историческа информация

След античните гърци, които гледали на човешкия организъм и на неговите страсти като едно цяло, през 18 в. английският лекар Т. Уиллис разкрил, че повишението на кръвната захар се дължи на продължителна тъга или тъга. Именно той е първият, който приказва за диабета и помога за откриването на лекуване. За създател на психосоматичния метод се смята Ницше. На него принадлежат огромно количество проучвания по тематиката за «разумното тяло», на което се основава цяло направление във философията.

Кавги

Стресът играе решаваща роля за психосоматичните проблеми. Те засягат хора от всевъзможни възрасти, които могат да имат проблеми в работата, проблеми в учебно заведение, фамилни кавги, неразбирателства със съседи.

Д-р Олесия Велинова разкрива какви прочувствени аргументи може да крият някои от здравословните ни проблеми.

Безсъние. Често човек, който страда от него не се разделя с проблемите по време на работа. Безкрайната блъсканица, ежедневните каузи и доста бройните въпроси, на които би трябвало да откри отговори, не му разрешават да се отпусне.

Главоболие и мигрена. Източници на синдрома на болката съгласно психоаналитиците са ниска самокритика, непонятен боязън, нараснала самокритичност, настойчиво неодобрение от себе си. Хората с мигрена имат най-висока степен на самокритичност. Нарушаването на хармонията със света също са измежду вероятните аргументи за появяването на мигрена.

Хипертония. Проблемът се крие в свръхсамоувереността и повишената самокритика. Повишаването на кръвното налягане може да е резултат от безплодните опити да надскочите себе си.

Проблеми с косата. Те алармират за обезсърчение, неспособност да отстоявате себе си и непрекъснато нервно напрежение.

Болки в шията. Много постоянно хората, изпитващи вътрешен спор, не са в положение да извърнат глава. Синдромът на болката дава обезпокоителен сигнал, че връзката сред възприятията и съзнанието е нарушена.

Особено податливи на проблеми с шийните прешлени са тези, които се тормозят от това, което споделят зад тила им и се опасяват от наказание.

Очите. Органите на зрението са огледало на нашето разбиране на околния свят. Не единствено на физиологично равнище. Обикновено пациентите не желаят да живеят в сегашното. Те гневно се връщат в предишното или си показват несъществуващо бъдеще.

Зъби. Какво значи психосоматично заболявен, изразено с разрушаването на зъбния гланц и даже загубата му? Неспособността да поемете отговорност за себе си и неспособност да вземете решение в подобаващия миг.

Уста. Лошите мисли или желанието за възмездие носят неприятен мирис. Навикът да ги хапете е несъразмерна демонстрация на усеща.

Наднормено тегло. То показна ненормалното действие на духовното наличие. В опит да се отбраните от въздействието на външни фактори душата се крие под обемна телесна обвивка.

Болка в гърба. Последица е от неналичието на психическа поддръжка от фамилията и приятелите. Чувство за безполезненост, злост и желение да скриете възприятията си.

Астма. Страдащите от това заболяване те се опасяват да живеят, да не престават напред към своята цел. Те непрекъснато се сдържат в проявата на страсти, като са в положение да смажат даже най-силните чувства. Отличават се с нараснала сериозност.

Акне. Възниква поради вътрешен спор. Хората, които страдат от него, неумишлено вършат по този начин, че да отблъскват другите от себе си, да крият положителните си качества и да се пробват да не контактуват оптимално със света.

Алкохолизъм. Може да е резултат от непреодолима горест или блян. Усещането за безполезненост, некомпетентност нана упованията на другите преследва алкохолиците непрекъснато.

Алергия. Издава възприятие на оскърбление и опит да се скрие нещо съществено от обичаните хора. Смесица от боязън, яд, водеща до суматоха и нервни сривове.

Киселини в стомаха. Човек, малтретиран от това заболяване усърдно заобикаля проявата на експанзия, измества я или я потиска. Коликите пък са резултат от непрекъснато неодобрение, нараснала нервност и припряност.

Раков и болести.

Смята се, че причина за тях са обиди или гузна съвест.

Камъни в бъбреците. Те се появат най-често измежду тези, които изпитват дълготраен яд в душите си. Хората се срамят от личната си същина, която не им разрешава да се освободят от бремето.

Целулит. Гняв и прекалено самобичуване се крият зад него. Който страда от целулит единствено се преструва, че с него всичко е наред.

Екзема. Свързана е с противопостаавяне на себе си и на другите. Осъществяване съзнателно на спорни дейности, опити да се направи всичко без значение от следствията.

Анорексия

Причината съгласно психосоматиката е отстъствие на воля и лично мнение, Неконтрилируем боязън от живота.

Бездетност

Липсата на желение и боязън от продължаването на рода. Активно противодействие на естествените витални процеси е обяснението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР