Психиката ни може да бъде манипулирана лесно посредством цветовете. Те

...
Психиката ни може да бъде манипулирана лесно посредством цветовете. Те
Коментари Харесай

Как цветът определя настроението и показва характера ни? - slava.bg

Психиката ни може да бъде манипулирана елементарно чрез цветовете. Те са разграничени на четири групи – от възбуждащи до неутрални. И всички – от политиците до комерсиалните вериги, ги употребяват, с цел да ни манипулират. Иначе цветовете са заблуда – другия метод, по който светлината пада върху този неверен свят, който на процедура си е черно-бял – двете ахроматични – тоест безцветни крайности. Но маркетингът е трансформирал багрите в наша прочувствена характерност, която всички виждат и по нея ни разкриват, колкото и да се заблуждаваме, че сме потайни. А също е метод да ни манипулират. Днешният ни лайфхак е отдаден на методите да се оправим с това, като опознаем какви трикове ни ползват и по какъв начин се издаваме.

Ако желаеме да предизвикаме незаинтересованост, меланхолия, послушание – подобаваща е сивата гама. В страните с властнически и/или диктаторски режими, хората избират освен облеклата си, само че и цвета на колите точно в тази гама и стигат до черно. Неслучайно заводите при соца, а и преди този момент в зората на индустриалното произвеждане, също са решени в този цвят от вътрешната страна, като за многообразие тук – тами се поставя и военно зелено. Така на хората се внушава косвено, подсъзнателно, че са единствено частица от системата и са придатък на производството. Няма изплъзване, казано с други думи. Това е посланието на гамата, наричана от колористите „ апатична”. Психолозите групират тези цветове като знаци на нужда, обвързване, отмалялост.

В актуалните фабрики в развитите страни дизайнът е напълно друг. Там се употребява тъкмо противоположната гама - на възбуждащите цветове. Слага се алено, жълто, златисти резултати – тази боя подтиква работоспособността, дава подсъзнателна концепция за значимост, за полезност, за практичност. Нюансите работят на хората активиращо, дори нападателно. По тази причина, дизайнерски се рамкират с бяло/черно/сиво за балансиране на въздействието.

Психолозите поясняват топлите цветове също като знак на нужда, на харесване, на прохлада, на прилив на сила.

Така че пребоядисването на Виваком с „ новия” притежател от свежото и потвърдено най-търговски симпатично на окото оранжево в черно е извънредно неправилен ход, който сигурно ще докара до спомагателен спад в телекома, чиито данни за 2020 година без друго са притеснителни до депресиране с неведнъж по-високите от облагата отговорности.

Модата е измежду браншовете, които най-вече се възползват от цветовата операция, с цел да предизвикат неумишлено избора. Ярките цветове на пуловерите в бедна и хиперинфлационна Италия на 60-те и 70-те години направиха Бенетон милиардер.

Какви са кодовете на цветовете:

Червеното незабавно притегля, знак е на секс и на офанзива – най-въздействащата даже чисто физиологически и биологически боя, което е потвърдено с интернационалните научни проучвания

Жълтото се разчита подсъзнателно като наслада, асоциираме го със слънцето и освобождението

Оранжевото е неумишлено активиращо желанието за наслаждение и чувството за младост – доста се употребява за обезпечено сполучливо атакуване на застаряващото население, каквото имаме в развитите страни, та и у нас

Розовото е като горните, само че с концепцията за инфантилност в добавка към устрема за привличане на вниманието и на позитивни оценки

Синьото се схваща като сигнал за успокоение, равновесие, студенина, разсъдителност - модернизация, заглушаване, приема се за антикризисен цвят, което е употребявано от банките в Съединени американски щати при Голямата меланхолия за понижаване на загубите и стабилизиране

Зеленото се приема подсъзнателно за знак на оптимизъм, което пък води до усмиряване, за нова вяра, с прераждане – свързваме го с пролетта, по тази причина е и на мода в коронавирусните времена

Сивото се приема за липса на еднаквост, послушание, липса на концепция за отличаване, за колективизъм – неслучайно е обичаната боя на Сталин и Мао, само че също на императора на модата Армани

Черното е загадъчна етикеция, нещо скрито/прикрито, каквото постоянно има в траура

Бялото е близнакът на черното – в Източния свят траурът е бял, може да бъде даже знак на боязън, също като антагониста си: облечени в бяло/черно считаме, че няма по какъв начин да сбъркаме, по тази причина и постоянно сме изкушени да ги смесваме, като го назоваваме класика.

Психолозите и психоаналитиците виждат и противоположната връзка – освен дизайнерите, производителите, търговците употребяват кодовете на цветовете на облеклата.

Но внушеинията им образуват темперамент. По цветовете, които е избрал човек – все едно умишлено или подсъзнателно, ние можем да разберем и от пръв взор доста както за настроението му – това е в лекомислен проект, по този начин и дълбочинно за неговия темперамент.

Лесно е да вземем за пример да се прочетат политиците:

Слави Трифонов най-често е в металическата апатична гама от сиво до черно последните дестина години

Бойко Борисов постоянно го избива на ярки цветове, подчинява се на официалността, когато се постанова, само че все по-малко

Корнелия Нинова завърши с интервала на цветята – обичаше да носи големи флорални претекстове, мина към по-строги тонове, с нарочни експлоадирания на цвят от време на време, на като цяло в отегчителен жанр и нюанс и непремерено по отношение на особеностите на тялото й – постоянно стеснена, пред разкъсване.

Не единствено облеклата, само че и колите се избират и ни характеризират по цвета, който избираме.

Физиологически да вземем за пример рискът за попадане на блестящо оцветени коли в тежки произшествия е по-малък, защото даже периферното зрение, само че и ориентираното внимание на останалите водачи постоянно е да ги наблюдават. Не е инцидентно, че марките за най-бързи возилата като Ферари и Ламборгини са ги превънали в своя класика – изключително аленото, като най-привлекателен и забелязващ се цвят, както към този момент писахме. Важи и за жълтото, оранжевото, розовото. На второ място като най-забелязващи се при придвижване съгласно интернационалните научни проучвания, идва бялото. То не е цвят, а антицвят съгласно експертната подредба – ахроматично е. И тъкмо заради това държи нащрек.

В спорта също цветовете имат значение. Защо аленото е съществена боя там? Британски научни проучвания от 2010 година изрично потвърдиха: вратарите, облечени в нюансите му получават по-малко голове във вратите си. Причината е, че с изключение на като офанзива, аленото се приема и като опасност. Подсъзнателно, то обезоръжава съперника.

Цялата тази работа се експлоатира не от през вчерашния ден по света, въпреки да не е по този начин известна у нас. Едно от най-популярните неща в логиката на психиката е пробата на Макс Люшер за оцветяване на емоциналността ни.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР