Психиката на човека е устроена така, че ни се искаме

...
Психиката на човека е устроена така, че ни се искаме
Коментари Харесай

Руски учен разби на пух и прах теориите на конспирацията за COVID-10

Психиката на индивида е устроена по този начин, че ни се желаеме да имаме вяра в по-доброто. Но напоследък липсват положителните вести.

Може би поради това разсъдъкът на доста хора ги кара да се питат - ами в случай че заплахата от пандемията е мощно пресилена?! Та това си е един елементарен грип като останалите, а при тях даже смъртността е доста по-висока.

Това са двете съществени теории на фейсбук конспираторите.

Сред създателите на сходни версии се оказват освен политолози, икономисти, които са много надалеч от медицината, само че и даже практикуващи лекари.

В съветските обществени мрежи постът на лекаря от Петербург Александра Новоселова безусловно провокира гражданска война с хиляди споделяния.

Тя се показва като създател, доктор, претърпял не една и две епидемии от грип.

В известната си обява тя дава най-честите причини на разобличителите на пандемията.
Права ли е или не? Това разяснява съветският имунолог, специалистът по публично здраве и интернационално опазване на здравето, претендент на медицинските науки Николай Крючков.

Версия първа - изолацията няма да ни помогне.

"Вече на няколко пъти срещам в обществените мрежи извънредно наивните очаквания на хората под карантина и самоизолация. "Ние си седим у дома, вирусът няма да ни откри! " Това се повтаря и по медиите - не се заразявайте, спазвайте отдалеченост.

В поста си доктор Новоселова твърди, че няма метод да се измами вируса. Според думите й има от дълго време известно епидемиологично предписание. То гласи - до момента в който половината население не пребуледува или не получи ваксина срещу съответния респираторен вирус, пандемията няма да спре.

Тя е уверена, че апелите на управляващите в доста страни по света хората всеобщо да се изолират по домовете си, са безсмислени и даже нездравословни.

"Колкото по-бързо хората се разболеят хората по света, толкоз по-лесно и бързо ще бъде основана имунна каста от невъзприемчиви към болестта, които имат имунитет вследствие на прекарана болест или ваксина ", уверена е Новоселова.

Тя твърди, че карантината може и да понижи броя на заболелите, само че е изцяло допустимо като излезете от вкъщи си, отново да се болестите.

Тя позволява, че карантината е целесъобразна за обособени групи хора с отслабено здраве. Те би трябвало да си седят по домовете си и да чакат, когато останалите ще си отработят този вирус и ще основат групов имунитет.

"При сегашната пандемия хората по света употребяват три тактики за битка с новата зараза ", споделя Николай Крючков:

"Първият метод е народът всеобщо да се разболее и в действителност да се образува натурален имунитет.
Вторият вид, който е и по-умен, е определяне на заразилите се и контактните лица, слагането им под карантина и разширена стратегия за всеобщо тестване.

Третият е всеобща карантина и още веднъж тестване на всички ", уверен е той.

"Има страни, които са се решили да вървят по първия път - продължава Крючков. - Например Англия, Холандия, Швеция. Съединени американски щати дълго се колебаха.

В изискванията на бързо възходящи нови случаи на болести и гибел и тези страни страни подхващат третия път, само че към този момент са изпуснали доста време и по този начин болестта е излязла от надзор ", счита Крючков.

"Вторият метод сработи в някои страни като Сингапур и Южна Корея. Но там започнаха интензивно да работят през цялото време на епидемията и използваха особените си прерогативи. Сред тях, да вземем за пример, е високото равнище на развиване на мобилните и цифровите технологии.

Практиката към този момент сподели безапелационно - да се чака образуването на "имунна каста " при липса на карантина, това е гаранция да се стигне до десетки хиляди умрели и още по-голям брой на кора с тежки последици от прекарания ковид ", разкрива специалистът.

По думите му изолираната карантина за изключително уязвимите групи от популацията, за жалост, също е неефикасен.

"Много значимо е да се забави пандемията, с цел да се даде време на системите по опазването на здравето да се оправят сполучливо с тежките случаи.

Не е изключено и, че по време на самоизолирането и "разтеглената " времево зараза ще се появят ваксини и медикаменти с потвърдена успеваемост срещу ковид ", споделя епидемиологът и прибавя:
"Оценям протичащото се като някаква интернационална неуравновесеност.

Защото този вирус не носи действителни опасности за цивилизацията. От него, процентно, умират доста малко от заболелите.

На процедура цифрите са съпоставими с броя на умрелите от сезонните грипове ", твърди терапевтът Александра Новоселова. При това, по думите й, броят на тежко болните от ковид "е доста дребен ". Останалите боледуват леко или със междинна тежест. Или не се разболяват изобщо.

"За сметка на това суматохата и страхът способстват за разпространяването на вирусните инфекции и могат да усложнят болестта.

Защото при боязън тялото отделя от хормона на напрежението - кортизол. Той сковава имунната система, подтиска механизмите на защитните антитела, нарушава активацията на клетките, атакуващи вирусите и т. н. "

Тя твърди още, че хормонът на щастието - ендорфините засилват имунната система и дава съвет - не се паникьосвайте и съблюдавайте рационални ограничения за сигурност.

"Паниката фактически е неприятен асистент в битката с епидемията ", склонен е Крючков. - Но клиничните резултати, въздействието върху имунната система и устойчивостта на организма на човек с суматоха са мощно пресилени.

Що се касае до човешките загуби, то сега пандемията е в самия си кипеж. В доста от страните по света експертите означават "предпиково положение ". Тоест битката с този вирус, уви, даже не се доближава към благополучния си край.

Такава леталност, каквато следим в този момент, не може да се назова даже "умерена ". Макар и вирусът да не носи чак такива опасности за цивилизацията, те въпреки всичко съществуват и рецесията е единствено един от тях.

Ако приказваме за тежките пациенти, то, на процедура по данните от другите страни при 15-30% се стига до хоспитализация.

Лечението в изискванията на реанимация се изисква при 5-10% от случаите.
Именно това са тежките пациенти и е явно, че те напълно не са малко ", уверен е Крючков.
Новоселова разяснява и тематиката с дезинфекцията:

"Вирусът от грипоподобен вид има дарба да заразява с показател 2-3, коронавирусът 3-4, а COVID-19 12-16. Ясно е, че е доста по-заразен.

И въпреки всичко, даже и член на вашето семейство да е контактувал с болен, до него, да вземем за пример в градския превоз, да е кашлял инфектиран, може да не се притеснявате чак толкоз.

Животът на вируса отвън тялото е примерно 3-4 часа. Затова в случай че човек се прибере у дома, смъкна облеклата и остави предметите като портфейл, телефон и други да отлежат, то няма да има никакъв проблем. Вирусът ще е починал! "

Ето какво счита Крючков:

"Неотдавна бе оповестено пробно проучване. Според него коронавирусът SARS-CoV-2 на процедура се съхранява до 3 денонощия върху пластмаса, до 24-48 часа върху железни повърхности, до 24 часа върху картон.

Учените даже изясниха, че вирусът може да се намира във въздуха, в случай че размера на водните или аерозолните капки е по-малък от 5 мкм.

Що се касае до риска от болест, то съгласно последните проучвания, базовото репродуктивно число за разпространяване за SARS-COV-2 е към 2,5.

Това е повече, в сравнение с при грипа, само че доста по-малко от други тежки заболявания и въпреки всичко, изцяло задоволително за пандемия. "

Превод и редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР