Психичното здраве е като зъболекаря. В повечето държави от Европейския

...
Психичното здраве е като зъболекаря. В повечето държави от Европейския
Коментари Харесай

Плати или отложи: как Европа се справя с проблемите на психичното здраве

" Психичното здраве е като зъболекаря. В множеството страни от Европейския съюз всичко, което ви се случва физически, се покрива от страната, само че с цел да отидете на ортодонт, би трябвало да заплатите в допълнение, както и в случай че желаете да се погрижите за психологичното си здраве ", споделя представителят на неправителствената организация Mental Health Europe Марчин Родзинка.

Тревожното разстройство и депресията са най-често диагностицираните положения на психологичното здраве в Европейския съюз. Четири на всеки 100 индивида страдат от меланхолия, а пет на всеки 100 - от тревога. Състоянията не би трябвало да бъдат подценявани, както постоянно се случва, твърди представителят на Националната асоциация на клиничните и резидентните психолози в Испания (ANPIR) Хавиер Прадо. " Ако не бъдат лекувани в точния момент и вярно, в последна сметка те отключват обилни увреждания ", разяснява още той.

Въпреки това здравните системи не всеки път покриват лекуването на тези проблеми, макар че в някои европейски страни като Португалия, Нидерландия или Ирландия, тревогата надвишава 7% от популацията. Гърция е страната, в която депресията е най-широко публикувана, следвана от Испания и Италия.
Стигмата на психологичната болест
Не всички хора, които се нуждаят от лекуване на тези положения, го получават или даже биват диагностицирани. Тази бездна в медицинските грижи може да се дължи на няколко фактора и е по-голяма в Източна Европа.

" В случая с Полша данните демонстрират доста дребен брой хора с ментални проблеми, само че това е тъй като множеството не вървят на прегледи, тъй че не са диагностицирани. Не че няма хора с психологични болести, стигмата попречва достъпа до лекуване ", споделя Родзинка. Полша и Румъния имат най-ниско регистрирано разпространяване на тревога и меланхолия в цяла Европа.

" Стигмата е обвързвана с концепцията, че проблемите с психологичното здраве са тъмни неща, свързани с психиатрията, с лудия, който чува гласове, само че в реалност това обърква нещата и крие най-често срещаните проблеми ", споделя Прадо. Според изследване от 2013 година, финансирано от Европейската комисия, стигмата е съществена спънка за приемане на лекарска помощ на хора с психологични разстройства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР