Психичноболният мъж, който уби баща си и се барикадира в

Психичноболният мъж, който уби баща си и се барикадира в ...

Психиатрите се възмутиха от думи на вътрешния министър.


Психичноболният мъж, който уби баща си и се барикадира в семейното жилище, ще бъде настанен в психиатричното отделение на болницата към ловешкия затвор. Там ще се прецени може ли той да носи наказателна отговорност, реши днес Софийският градски съд.

Междувременно психиатри в цялата страна се възмутиха от думите на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че психичноболните трябва "да ги озаптяваме", съобщава bTV.

„Сега ни е разпоредил със здравния министър да обмислим какво да променим в законодателството, та тези хора там да ги озаптяваме. Ние трябва да измислим какъв е начина, за да ги пазим от обществото и то със сила, каквато е репресивната сила на МВР”, заяви Радев.

Това предизвика острата реакция на психиатрите като директора на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова: „Задържане”, „репресия”, „сила” и, най-възмутителното, „озаптяване”. Това не са бесните бикове в Памплона, които трябва да бъдат озаптени. Това са болни хора, които не са избрали съдбата съдбата си да са болни”.

Според нея материалното състояние на психиатриите е показателно за отношението на държавата за тези пациенти. Затова призова колегите си от цялата страна да публикуват в социалните мрежи снимки на лечебните заведения.

„Направих го, за да знаят всички хора, ако се разболеят, защото никой не е застрахован, при какви условия ще се лекуват. На първо място. И на второ, за да знаят данъкоплатците как се харчат парите им”, обяснява тя.

Част от сградите на държавната психиатрична болница се рушат и видимо се нуждаят от ремонт. Такъв обаче не е правен от години.

От Здравното министерство коментираха, че през миналата година са отпуснали почти 58 хиляди лева, с които е направен ремонт на покрива. За тази година не са предвидени пари.

Източник: novini.bg