Психичноболният мъж, който уби баща си и се барикадира в

...
Психичноболният мъж, който уби баща си и се барикадира в
Коментари Харесай

Психиатрите се възмутиха от думи на вътрешния министър

Психичноболният мъж, който умъртви татко си и се барикадира в фамилното жилище, ще бъде настанен в психиатричното поделение на болничното заведение към ловешкия затвор. Там ще се реши може ли той да носи наказателна отговорност, реши през днешния ден Софийският градски съд.

Междувременно психиатри в цялата страна се възмутиха от думите на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че психичноболните би трябвало "да ги озаптяваме ", оповестява bTV.

„ Сега ни е разпоредил със здравния министър да обмислим какво да променим в законодателството, та тези хора там да ги озаптяваме. Ние би трябвало да измислим какъв е метода, с цел да ги пазим от обществото и то със мощ, каквато е репресивната мощ на МВР”, съобщи Радев.

Това провокира острата реакция на психиатрите като шефа на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски " доктор Цветеслава Гълъбова: „ Задържане”, „ репресия”, „ сила” и, най-възмутителното, „ озаптяване”. Това не са гневните бикове в Памплона, които би трябвало да бъдат озаптени. Това са заболели хора, които не са избрали ориста съдбата си да са болни”.

Според нея материалното положение на психиатриите е показателно за отношението на страната за тези пациенти. Затова прикани сътрудниците си от цялата страна да разгласяват в обществените мрежи фотоси на лечебните заведения.

„ Направих го, с цел да знаят всички хора, в случай че се разболеят, тъй като никой не е застрахован, при какви условия ще се лекуват. На първо място. И на второ, с цел да знаят данъкоплатците по какъв начин се харчат парите им”, изяснява тя.

Част от постройките на държавната психиатрична болница се разрушават и очевидно се нуждаят от ремонт. Такъв обаче не е юридически от години.

От Здравното министерство разясниха, че през предходната година са отпуснали съвсем 58 хиляди лв., с които е изработен ремонт на покрива. За тази година не са планувани пари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР