Психиатричната болница Мария Луиза край Парма обслужва пациенти от цяла

...
Психиатричната болница Мария Луиза край Парма обслужва пациенти от цяла
Коментари Харесай

Хаос и спекула по време на коронавирус

Психиатричната болница „ Мария Луиза ” край Парма обслужва пациенти от цяла Италия. Днес двама от тях са от градчето Кодоньо, първото европейско огнище на епидемията. В тяхното болнично поделение като здравна сестра работи българката Свилена Панова. Те не се лекуват поради ковид, само че са били в родното си място директно преди карантината там. Тия дни Панова директно контактува с хора, които

 

малко на брой на планетата имат храброст да приближат

 

Допълнително дежури и в италианската спешна помощ, която единствена се отзовава на сигнали от евентуално инфектирани. Парма е надалеч от огнищата, само че Панова е в окото на бурята. Кой, в случай че не тя, може да опише любопитни неща?

Двамата поданици на Кодоньо били остарели пациенти. Единият – младо момче, анорексик, страдал от халюцинации. Другият – жена с меланхолия. В началото на предходната седмица момчето било за малко у дома, а майка му имала признаци на грип. Прибрал се в психиатричната клиника, по същото време планово била настанена и дамата. Три дни по-късно... лумва епидемията.

„ И се почна от пациенти, а и от сътрудници медици: „ Ами в този момент?... Какво ще вършим? ” Отговорих им: " Спокойно! Сложете маски, щом желаете, само че в случай че ще ни заразяват, към този момент да са го сторили ", споделя Панова. Двамата от Кодоньо са настанени в обособена стая, само че

 

без да бъдат изолирани

 

Единственото, което се прави с тях, е да им бъде мерена температурата два пъти дневно. До момента е в нормите. Освен това Панова им мери кръвно, тегло и така нататък - без връзка със болестта. Част от сътрудниците й се тормозят при прегледите, само че Панова – не: " Предпазвам се само с ръкавици. Като медицински образован човек знам, че грипът постоянно взема жертви, само че са минимални. Нищо извънредно няма и в този момент ".

Други двама пациенти от болничното заведение вдигнали температура. Единият много съществено – 39 градуса в продължение на дни. Пратили го за малко към огромната болница в Парма. След връщането информацията била, че е тестван за ковид. Обаче не бил. " След 4 дни суматоха и цялостна лудница в Италия се оказа, че липсват проби.

 

Скъпи са, използват се в краен случай

 

Вчера ни обясняваха, че с цел да се направи тест на пациент, се употребяват четири тампона за по-сигурно – два в устата и два в ноздрите (взема се секрет – б. а.). Но и тампони няма. Най-елементарното болнично доставяне свърши ", споделя Панова.

Другата й работа също демонстрира, че хора със признаци не се тестват. Както в доста други страни в Европа, в това число и България, в случай че човек в Италия стартира да демонстрация признаци на грип, би трябвало се обади на персоналния доктор, а той да го посети. Но

 

персоналните лекари не си правели този труд

 

Затова било предложено хората да звънят за кола за спешна помощ на незабавния телефон 118. Панова дава смени точно към 118. Отзовава се на сигнали, само че без люта битка с вируса. Случка от вторник: " Имахме човек със сърдечни проблеми, кашлица и простуда. Бяха третирани единствено сърдечните проблеми. Дори колата за спешна помощ не бе дезинфекцирана след това съгласно инструкциите ". Според разпоредбите за деяние лекар на място би трябвало да реши ще се взема ли проба. При леки случаи не се взема. А може въобще лекар да не се появи, нито кола за спешна помощ - практиката била да се преценя съгласно обявеното по телефона положение

 

да върви ли някой изобщо

 

(Българка от област Пиемонт пък свидетелства за доближаване на грижата към хората - в селището било обособено особено място за прегледи; само че за тест все по този начин следвало да си свиреп болен.)

Изолиране на хора в Италия, които са били в допир с пламналите региони, не се подхващат, споделя още Панова. Не е чула човек да се отдаде на " доброволна карантина ", отказвайки се от общоприетата си работа. Но част от сътрудниците при 118 отписали нарядите тия дни – не били на обвързващ контракт и искали да си спестят възможен стрес.

Другото в Италия е суматоха: " Хората се презапасяват. Изкупуват фасул, леща, брашно... "   И далавера: " Маски няма в аптеките. Но се оферират прескъпо в интернет дружно с дезинфектанти ". Панова обаче е спокойна. Счита, че нервността скоро ще отшуми. До нея на дежурството е 17-годишният й наследник Алесандро – учи се да оказва помощ на хората и не се вълнува от международните уплахи.

 

В ИСПАНИЯ

Хора от контактни региони в Испания също живеят без специфични ограничения. Нещо повече – не се смята, че би трябвало да ги има. Таня Георгиева, която живее на 15 км от Палма де Майорка (там вирусът бе изолиран в английски турист), споделя: „ Работя с доста туристи, на нашето летище няма никакъв специфичен надзор. Няма карантина за завърнали се от Италия, няма излезли в отпуск, няма хора с маски, нервности... И всичко това при обстоятелството, че непрекъснато стопират круизни кораби. Единствените указания са персонална хигиена и отбягване на непосредственост с заболели. Тук в случай че отидеш при доктор с температура, ще ти каже да пиеш парацетамол – толкоз. Затова и при леки признаци хората изобщо не вървят на лекар ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР