Пшеница (наричана и зимница или жито) е сборно понятие за

...
Пшеница (наричана и зимница или жито) е сборно понятие за
Коментари Харесай

В Канада започва да се засява пшеница

Пшеница (наричана и зимница или жито) е сборно разбиране за няколко типа растения, ботанически обединени в жанр (Triticum), представители на семейство Житни. Пшеницата е съществена зърнено-житна просвета, употребена за изработката на самун. Отглеждана е в началото в района на Плодородния полумесец, ситуиран в Близкия изток, само че последователно бива публикувана по цялото земно кълбо. Годишно с пшеница в целия свят се засяват към 220 милиона хектара (2014 г.). През 2014 година, продукцията на пшеница възлиза на 729 млн. тона в международен мащаб, което я подрежда на трето място измежду зърнено-житните култури след царевицата (1.04 милиарда тона) и ориза (741 млн. тона).
Пшеницата е значим фактор, разрешил основаването на градски общества при възникването на човешките цивилизации, защото е една от първите култури, способни да се култивират в огромен мащаб, даващи висок рандеман, и е устойчива при дълговременно предпазване. Пшеницата е главен източник на растителен белтък в храната при хората, защото се характеризира с по-високо наличие на протеини спрямо царевицата, ориза и другите сродни култури. Счита се, че към 70% от международното население използва пшеничен самун. Пшеничените кълнове са значим източник на витамини, минерални соли и протеини, и като подобен намират приложение в редица кулинарни произведения.
Зърното на пшеницата е частта от растението, която се употребява за храна. След мелене на зърното, полученият артикул съставлява пшеничено брашно, което се употребява за приготвянето на разнообразни типове самун, бисквити, спагети, кус-кус и редица други тестени произведения. Пшеничено брашно се употребява и при приготвянето на бира, някои високоалкохолни питиета и даже биогаз. Пшеница се засажда и за рандеман на фураж, а от време на време сламата и се употребява за други цели – като материал за покриване на селскостопански здания.
Най-големи площи с пшеница се отглеждат в Индия, Китай, Русия, Съединени американски щати, Австралия, Казахстан, Канада, Пакистан, Турция, Иран, Украйна...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР