Пшеничните посеви в Добричкия регион са осигурени с добри запаси

...
Пшеничните посеви в Добричкия регион са осигурени с добри запаси
Коментари Харесай

Пшеничните посеви в Добричкия регион са осигурени с влага, коментира учен

Пшеничните посеви в Добричкия район са обезпечени с положителни ресурси от влага и засушаването, настъпило през април, към този момент е преодоляно, разяснява за Българска телеграфна агенция професор доктор Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури " в Добруджанския аграрни институт.

Зърнопроизводителите в Добричка област обичайно отглеждат най-вече площи с хлебната просвета в страната, като през тази стопанска година реколтата ще бъде прибрана от над 1 202 000 декара.

Запасите от влага, натрупвани в интервала ноември-март в последните 60 години, доближават приблизително 180-190 литра на квадратен метър, а тази зима са със стотина литра повече, уточни професор Киряков изследване за региона на научния институт, което по думите му е показателно за целия Добруджански край. Падналите дъждове по Гергьовден разрешиха кореновата система на пшеницата да доближи до влагата и към този момент стартира образуването на зърното, разясни ученият. Той добави, че относително хладното време през май е удобно за развиването на пшеницата и се чака жътвата да стартира в нормалния период - 5-10 юли.

По думите на професор Киряков обстановката на полето е сходна с предходната стопанска година и в случай че природата не сервира изненади, пшеницата ще даде междинен рандеман към 500-550 кг.
В Открит ден на 7 юни в Добруджанския аграрни институт ще бъде демонстрирано развиването на посевите от нови сортове българска пшеница.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР