Псевдотумор на мозъка, идиопатична интракраниална хипертензия или доброкачествено повишено вътречерепно

...
Псевдотумор на мозъка, идиопатична интракраниална хипертензия или доброкачествено повишено вътречерепно
Коментари Харесай

При главоболие трябва да мислим и за псевдотумор на мозъка


Псевдотумор на мозъка, идиопатична интракраниална хипертензия или доброкачествено нараснало вътречерепно налягане са все синоними, описващи едно положение – заболяване, което няма явен извършител,но за което е известно, че визира най-вече дамите в детеродна възраст, страдащи от наднормено тегло.

Най-важната демонстрация на нарасналото вътречерепно налягане е развиването на едем – оток на папилата на зрителния нерв. Тъй като деянията на така наречен пседвотумор или ”лъжлив” израстък са сходни с тези при разполагаем обем-заемащ неопластичен развой в мозъка, отхвърлянето на последния е първата и най-важна стъпка в диагностичния развой.

В кои случаи най-често се диагностицира положението?

Редица изследвания потвърждават връзката сред нарасналото вътречерепно налягане и развиването му главно измежду женския пол във възрастта сред 20 и 40г.възраст. Описани са случаи на засягане и в детска възраст, както и измежду мъжкия пол.

Рискови фактори са:
Женски пол; Репродуктивна възраст; Нерегулярен менструален цикъл; Обезитет; Скорошно повишаване на тежестта
В случаите, когато липсват класическите рискови фактори, би трябвало да се имат поради също и:
Употребата или развиването на взаимозависимост към избрани вещества, включително и медикамети – амиодарон, някои антибиотици –пеницилин, тетрациклин; леводопа, кортикостероиди, циклоспорин; растежен хормон, индометацин, кетопрофен, окситоцин, вит. А при новородени, фенитоин и др; Системни болести – анемия, хронична дихателна непълнота, фамилна средиземноморска тресчица, хипертензия, хронично бъбречно заболяване, пситакоза, множествена склероза, синдром на Рей, тромбоцитопенична пурпура и др; Нарушение на венозния кръвоток – например тромбоза на венозните синуси в мозъка; Някои ендокринни или метаболитни болести – адренална инсуфициенция, болест на Кушинг, хипопаратиреоидизъм, ексцесивно заменяне с тироксин в детска възраст. Последни изследвания откриват връзка сред ниското равнище на тесторен при мъжкия и женския пол и развиването на идиопатична интракраниална хипертензия.
Кои са присъщите признаци при съществуване на псевдотумор на мозъка?

Оплакванията се дължат на нарасналото вътречерепно налягане и развиващия се едем на папилата на зрителния нерв. Най-честите признаци са:
Главоболие – характерът на главоболието, неговата периодичност и локализация могат да варират. Често е дифузно, утежнява се в утринните часове и се ускорява при използването на манъовъра на Валсалва; Зрителни нарушавания – транзиторно притъмняване на погледа пред едното или двете очи, траещо не повече от 30 сек е най-често срещаното недоволство. То може да е налице и единствено при изправяне или при навеждане. Отпадане на периферното зрение е първия сигнал за развиващия се едем на папилата, като по-късно, в крайните стадии на хронифициране на процеса, може да отпадне и централното зрение с развиването на слепота; Двойно виждане (диплопия) – най-често обликът е преместен в хоризонтално направление. Дължи се на възникването на парализа на така наречен абдуциращ нерв на окото. С намаляването на интракраниалното налягане, двойното виждане също търпи назад развитие; „ Пулсиращ” звук в ушите – това е равномерен звук в едното или двете уши, синхронен със сърдечния ритъм; Неспецифични признаци – гадене, повръщане, световъртеж, болежка зад ухото
Как се слага диагнозата?

Тъй като признаците на нараснало вътречерепно налягане са своебразен алармиращ сигнал е належащо преди всичко да се изключи съществуването на обем-заемащ развой в мозъка. Това най-добре се реализира чрез осъществяването на ядрено-магнитен резонанс на основен мозък, с рекомендация и за венография, с цел да се изключи възможна тромбоза на венозните синуси.

Повишеното вътречерепно налягане се диагностицира чрез осъществяването на лумбална пункция, която в тази ситуация, с изключение на диагностична, има и лечебна стойност за понижаване на налягането в мозъка.

Посредством офталмоскопията, в частност фундоскопията, се оглеждат папилипите на зрителните нерви за определяне на така наречен едем, който най-често е двустранен.

Свързани публикации.. Хронично всекидневно главоболие - на какво може да се дължи? 0 Главоболие и замъглено зрение - една от аргументите 0 Тензионен вид главоболие - когато стресът ни идва допълнително 0

Какво е лекуването и какви ограничения могат да се вземат?

Лечението е сложно – медикаментозно (най-често се ползва ацетазоламид), диетолечение с понижаване на готварската сол в храната, физическа интензивност. Понижаването на телесното тегло има потвърдено удобен резултат върху признаците. В някои случаи се употребява и използването на лумбалната процедура, когато медикаментите са противопоказани (напр. при бременност) или с непълен резултат, а в по-тежки случаи е показано и хирургичното лекуване. 4505
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР