Псевдо грип удря тежко белите дробове. Става дума за вирусна

...
Псевдо грип удря тежко белите дробове. Става дума за вирусна
Коментари Харесай

Псевдо грип удря тежко белите дробове

Псевдо грип удря тежко белите дробове. Става дума за вирусна зараза на дихателната система. Това заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и народен съветник по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, съобщи Монитор. 

В последните три дни в Националната референтна лаборатория са изследвани 17 проби на деца в доста тежко положение, като са направени проучвания за 14 вируса. Доказани са пет позитивни проби - три от децата имат риновирус, а две - парагрипен вирус от първа група, уточни той.

Проф. Кантарджиев увери, че към момента не е потвърдена циркулация на грипни вируси в България.

Грипът закъснява, нито в България, нито в страните от Европа има регистрирани варианти на грип при заболели, удостовери и основният държавен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев и посочи, че в действителност тази година има забавяне, защото други години до момента към този момент е имало, въпреки и единични случаи.

Очаква се той да пристигна декември с четири варианта - Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет.

Към Бризбейн и Виктория хората нямат доста имунитет, защото са по-нови. Затова и от тях ще се разболяват повече хора, изясни доцент Кунчев.

Проф. Кантарджиев пък разясни, че на 10 000 заболели от грип, един може да развие мозъчно инфектиране. Сред 3 000 инфектирани един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да докара до дихателна непълнота.

120 000 възрастни ще бъдат гратис имунизирани против грип в границите на Националната стратегия, която се извършва повече от 10 години у нас. Това разгласи доцент Ангел Кунчев. От тази опция ще могат да се възползват хората, които са над 65 години и са декларирали желанието си пред своя общопрактикуващ доктор. По думите му към тях се чака да има огромен интерес.

Все още не са доставени ваксини при джипитата в Южна България, само че при започване на идната седмица ще бъдат обезпечени, увери той.

Националния здравен контрольор уточни, че този сезон има интерес към противогрипните ваксини. От импортирани общо 280 000 дози по-голямата огромна част от тях към този момент са изчерпани. 160 000 от тях са били пуснати в аптеките, само че те са изчерпани и все още няма. За съпоставяне предходни години са се имунизирали приблизително по към 140 000 души на година.

Министерството на здравеопазването е предложило на персоналните лекари, в случай че останат неизползвани дози от противогрипните ваксини да алармират в точния момент, с цел да бъдат преразпределени от здравните управляващи и да не останат неусвоени дози.

По данни на Световната здравна организация всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, като 650 хиляди умират от дихателни болести, свързани с инфекцията. От там предлагат противогрипна ваксина на възрастните хора над 65 години, на бременните, на страдащите от хронични заоблявания и на дребните деца над 6-месечна възраст.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум-->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР