Прясното мляко и пшеницата са нездравословни? Пълна глупост, твърди експертът

...
Прясното мляко и пшеницата са нездравословни? Пълна глупост, твърди експертът
Коментари Харесай

Най-големите митове и лъжи, свързани с нашите храни

Прясното мляко и пшеницата са нездравословни? Пълна нелепост, твърди специалистът по хранене Мартейн Катан. Той разобличава най-големите легенди и неистини, свързани с нашите храни.

Когато човек се почувства зле, нерядко си мисли, че това вероятно се дължи на храната, която е поел, споделя холандският специалист по здравословно хранене Мартейн Катан .

От друга страна съществуват стотици теории за това кои са най-полезните храни, предпазващи от разнообразни заболявания или алергии. Мартейн Катан е проучил най-разпространените изказвания и рекламни послания за храните и развенчава някои упорити легенди:

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите

Биологичното земеделие е да вземем за пример доста потребно за почвата. Но за жалост, биохраните не са по-полезни от останалите , създавани от обичайното земеделие. Количествата пестициди, съдържащи се в храните, са като цяло толкоз дребни, че не играят основна роля. Вярно, биологичните зеленчуци съдържат по-малко нитрати от другите, само че е доста ясно дали това е преимущество. Едно време се смяташе, че нитратите се трансформират в човешкото тяло в нитрити и нитрозамини, които предизвикват рак. Днес обаче знаем, че това въобще не е правилно. Даже е допустимо нитратите да намаляват кръвното налягане, което не би било по никакъв начин неприятно. И въпреки всичко има доста други аргументи, заради които си заслужава да се поддържа биологичното земеделие. Така да вземем за пример стопаните, които  отглеждат своите животни по екологичен метод, употребяват по-малко антибиотици от нормално. Прекаляването с антибиотици води до възникването на резистентни бактерии,  които са рискови и за индивида.

Мит № 2: Яжте повече сурова растителна храна

Зеленчуците не са прекомерно богати на хранителни субстанции. Те обаче съдържат доста витамин C и фолиева киселина. При термичната им обработка, да вземем за пример при сваряване, се губи част от наличието на витамин С, само че това не трябва да ни безпокои, тъй като витамин С през днешния ден можем да и набавим по най-различни способи. Затова пък топлинната обработка на зеленчуците има редица преимущества: при нея се унищожават някои рискови бактерии - да вземем за пример Ешерихия коли, която сега основава огромни проблеми на  консуматорите на сурови зеленчуци и салати в Съединени американски щати.-->
 зеленчуци ThinkStock/Getty Images
Мит № 3: Кравето мляко е нездравословно, предизвиква доста алергии 

Млечните мазнини в действителност не са потребни: те покачват холестерина в кръвта, т.е. усилват риска от сърдечно-съдови болести. Затова е добре да купуваме мляко с по-ниска масленост. А другояче млякото съдържа скъпи съставки:  витамин B-12, йод, калий и цинк. Млякото също по този начин е значим източник на белтъчини за вегетарианците.

Между 1 и 2 % от дребните деца в действителност са алергични към млечните белтъчини, само че с напредването на възрастта този проблем отслабва. А млечната захар от време на време не се понася добре от хората в Африка, Азия и от някои  южноевропейци, което обаче се демонстрира единствено при усилена консумация на мляко. Един минус въпреки всичко има потреблението на мляко: допустимо е при мъжете това да усилва риска от рак на простатата, само че единствено в минимална степен. Повече учредения имаме да твърдим, че млякото оказва помощ да се предпазим от рак на дебелото черво.

Мит № 4: От въглехидрати се пълнее

Всяка диета ни влияе, без значение дали тя се базира на понижената консумация на въглехидрати, мазнини или просто залага на приемането на по-малко храна. При диетичното хранене ядем по-малко, тъй като не можем да ядем всичко, които ни се желае. А това понижава приема на калории.

За 3 милиарда години човешка еволюция организмът се е научил да не губи калории. Нищо от силата, която получаваме при хранене, не се  губи - без значение дали приказваме за въглехидрати, белтъчини или мазнини. Прилича на спестовна сметка в банката: няма никакво значение в коя банка внасяме сумите, значимо е единствено какъв брой огромни са те. Всичко постъпва по една и съща сметка, а в нашия случай - в корема ни.

Мит № 5: Пшеничените артикули са нездравословни за здравето

Има хора, които не понасят глутена и могат да се разболеят съществено от пшеничните протеини. Такава е да вземем за пример цьолиакията - съществено заболяване, което обаче е доста рядко: развиват го не повече от 1 до 5 на хиляда души. Огромното мнозинство от хората обаче нямат проблеми с пшеничените артикули . Напук на всички научни знания настойчиво се разгласява, че тези артикули предизвикват доста от здравословните ни проблеми.

А такива имаме всички: изпитваме болки, отмалялост, изнемощялост, депресии. Милиони хора по света страдат от стомашно-чревни проблеми, а те се въздействат доста мощно от така наречен резултат на плацебото. Затова пшеницата постоянно бива уличавана като извършител на всички несгоди без да има доказателства, че тя би могла да разболява хората всеобщо. 

Мит № 6: Витамин C оказва помощ против простуда - колкото повече –толкова по-добре!

Тази доктрина е била главно тествана. Резултатът: витамин C не защищава от простуда.  Ако човек постоянно (всеки ден) приема ударна доза витамин С, идната простуда ще продължи вместо 5 дни – единствено четири и половина. За да се реализира обаче този резултат, той би трябвало всекидневно да пие по 1000 мг витамин С – което въобще не е здравословно.

Две обширни проучвания потвърдиха, че прекомерният банкет на витамин С може да докара до образуването на камъни в бъбреците. С други думи: не можем безнаказано да одобряваме огромни дози витамин С.

Мит № 7: Захарта предизвиква хиперактивност при децата

Теорията, че така наречен синдром на хиперактивност у децата се предизвиква от захарта, поражда преди 50 години в Съединени американски щати. Но в това време е потвърдено, че тази доктрина не е вярна. По-късно се появи изказванието, че не захарта, а изкуствените оцветители предизвикват болестта. Но и това не е солидно потвърдено.
 сладкиши ThinkStock/Getty Images
Кои са действителните рискове?

Истинските рискове за нашето здраве са тютюнопушенето, алкохолът и наднорменото тегло . Най-големият проблем в развитите индустриални страни е този, че храни се оферират в обилие. А наднорменото тегло предизвиква доста заболявания, в това число рак.

И още:



 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР