Пряката отговорност за кризата с Търговския регистър е на директора

...
Пряката отговорност за кризата с Търговския регистър е на директора
Коментари Харесай

От февруари Цецка Цачева е знаела за проблеми с шефката на Агенцията по вписванията

" Пряката отговорност за рецесията с Търговския указател е на шефа Зорница Даскалова, а политическата - на министъра на правораздаването Цецка Цачева. Двете би трябвало да освободят постовете си неотложно ", сподели Крум Зарков

[Пресцентър на БСП] Още по тематиката
Проблемът с Търговския указател, или когато л@йното удари вентилатора

При неналичието на съответна информация можем единствено да спекулираме за аргументите за краха, само че има логичност в догатката за тенденциозен бойкот
15 авг 2018
Томислав Дончев: За виновността за Търговския указател ще кажат прокуратурата и Министерство на вътрешните работи

Властта проговори за казуса и нищо ново не сподели, от през днешния ден могат да се вършат информации в регистъра, само че единствено по ЕИК
15 авг 2018
Проблемът с Търговския указател - немарливост и несръчност или бойкот

Експерти: Единственият метод да се заличи информация без диря от регистъра е да се симулира щета, като авансово е компрометиран механизмът за бекъп
14 авг 2018 Още в края на февруари т. година Инспекторатът на Министерството на правораздаването е предложил на правосъдния министър Цецка Цачева да наложи дисциплинарно наказване на изпълнителния шеф на Агенцията по вписванията (АВ) Зорница Даскалова. Това е заключението от инспекция на Инспектората, осъществена по сигнал на някогашна служителка в организацията, която е показала дълъг лист от нарушавания при ръководството на институцията, както и за напън, който й е оказван по съответна кореспонденция.

" Да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова - изпълнителен шеф на АВ на съображение член 187 алинея 1 т. 10 от Кодекса на труда " - по този начин е дефинирано съответното предложение на инспектората, с което приключва отчетът от инспекцията. (Конкретното законово съображение е за несъблюдение на служебните отговорности.) Резолюцията на Цачева върху отчета е: " Г-жа З. Даскалова за осъществяване на напътствията ", иначе казано министърката е препратила рекомендацията за дисциплинарно наказване на лицето, чието наказване се желае.

" Поне от февруари насам министър Цачева е знаела, че Зорница Даскалова не извършва трудовите си отговорности по закон и не е подхванала никакви дейности за това ", разяснява в сряда зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Крум Зарков, който заяви за отчета. Той изиска оставките на министъра на правораздаването и на шефа на организацията поради рецесията с Търговския указател, до който няма цялостен достъп от края на предходната седмица. Според Зарков двете би трябвало да си тръгнат неотложно.

От името на Българска социалистическа партия зам.-председателят на партията Деница Златева попита през медиите ръководещите:

- Вярно ли е, че от август 2017 година до юли 2018 година Агенцията по вписванията е оставена без обслужване на сървърите, дисковите устройства и устройствата за архивиране и е правено единствено спешно такова?

- Вярно ли е, че заради закъснение от съвсем три седмици на вписванията на заявки в Търговския указател при регламентиран тридневен период е закъсняла поръчката за надграждане на потенциала на сървърите и архивиращите устройства?

- Има ли написана политика за ръководство и сигурност на информацията, съблюдава ли се тя, по кое време последно е била одитирана и от кого, и какви са предписанията на одитиращата институция, има ли списък на организацията и къде се съхранява той?

" Щетите за компаниите и неправителствените организации занапред ще се обяснява. Последиците за доверието в институциите, способността на българската страна да построи дейно електронно ръководство, са ясни - те са трагични ", разяснява още Зарков. От Българска социалистическа партия се заканиха, че в случай че оставките не последват скоро, още от началото на идната сесия на Народното събрание през септември, това ще е главната им тематика. Зорница Даскалова: Въпросът за моята оставка не стои, сега съм нужна тук

" Въпросът за моята оставка не е предмет на диалог сега. В такава сериозна обстановка съм нужна тук, с цел да съгласувам. " Това съобщи изпълнителната директорка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова пред публицисти на въпрос не счита ли да поеме отговорност като подаде оставка. Малко преди този момент вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че въпросът за виновността и отговорността би трябвало да се взема решение от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, въпреки че административната и дисциплинарната отговорност са в ръцете на изпълнителната власт.

В изказването си пред медиите през днешния ден - първо от началото на абсурда с регистъра, Даскалова отхвърли всички разпознати проблеми. Агенцията разполага с задоволително и качествена техника и нищо повече не е нужно, сподели тя, всички поръчани сървъри са инсталирани и се употребяват, а бекъп на информацията се прави не на едно, а на две места - в центъра в столичния " Младост " и центъра в Шумен. На въпрос за какво тогава се е получил срив за толкоз дълго време, тя съобщи, че няма да дава отговор на механически въпроси до момента в който не бъдат възобновени всички функционалности на комерсиалния указател и не приключат инспекциите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР