Пряка заплаха за въвличането на България във военни конфликти няма.

...
Пряка заплаха за въвличането на България във военни конфликти няма.
Коментари Харесай

България се включи в проекта за щит на европейското небе

Пряка опасност за въвличането на България във военни спорове няма. Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов в Брюксел след срещата на министрите на защитата от НАТО.

" Подписахме писмо за желание за основаване на така наречен щит на европейското небе - система за противовъздушна защита. Тя е в цялостен синхрон с желанието на Европейски Съюз да организира общи публични поръчки. Такава е и тази и аз подписах писмото за желание, уповавам се идващото постоянно държавно управление да продължи тази самодейност ", сподели Стоянов, представен от Българска национална телевизия.

Подобни системи има в Съединени американски щати и Израел, уточни министърът. Желанието на европейските сътрудници е системите да бъдат създавани в Европа. България също може да има присъединяване в производството - със програмен продукт или механика, само че това занапред ще се прецизира.

На въпрос дали присъединяване на България в тази система е обвързвано с националната сигурност и опитите за замесването на страната ни във взривяването на Кримския мост, Стоянов разяснява, че двете нямат общо.

Не бих свързал по този метод нещата. България разполага със остарели руски системи за противовъздушна защита. Говорим за единна система под единно управление, която да може да реагира във всеки миг. Откъде може да пристигна опасността - може да пристигна отвред.

Друга обсъждана тематика са взаимните интервенциите на НАТО и Европейски Съюз, като България е препотвърдила присъединяване си в КФОР и ЮФОР Алтеа.

" Потвърдихме нашето присъединяване в задачите в Косово и Ирак. Особено внимание осигурихме в задачата в Алтеа, защото имаме 100 военнослужещи там и тази задача би трябвало да бъде продължена, само че за това би трябвало резолюция на Организация на обединените нации, която чакаме през ноември ", сподели още Димитър Стоянов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР