Прозрачността определено е един от основните компоненти, които смятам, че

...
Прозрачността определено е един от основните компоненти, които смятам, че
Коментари Харесай

Максимилиан Калед: Даваме на клиента бърз външен поглед за 48 часа

" Прозрачността несъмнено е един от главните съставни елементи, които считам, че при доста организации липсва. "

[Pop Up Agency] Визитка

Максимилиан Калед е един от шестимата създатели на рекламната организация Pop Up Agency. Идеята за компанията се ражда преди седем години още по време на образованието им в бизнес програмата на Hyper Island в Стокхолм. Като студенти те разполагат със свободно време само през уикендите, което вземат решение да влагат в работа по действителни информационни проблеми. Първият им клиент е шведски стартъп, който сполучливо съветват за 48 часа. Така те валидират студентската си концепция и я трансформират в действителен бизнес, настоящ и до през днешния ден.Максимилиан Калед е и измежду лекторите на тазгодишното събитие Noble Academy. На 25 и 26 октомври в София креативен експерти от целия свят ще опишат опита си за да вдъхновят младите информационни експерти от страната и района.

Pop Up Agency се разграничава от обичайните рекламни организации с това, че залага повече на бързото осъществяване на плановете, в сравнение с дълготрайните партньорства. Екипът работи с всеки клиент в границите на 48 часа по авансово създадена методология за решение на проблеми. В първия ден след приемането на брифа екипът изготвя изследване, генерира голям брой хрумвания, от които в края на деня избира една-единствена. Вторият ден от работата си с клиента от Pop Up Agency употребяват за основаване на първообраз, надграждане на концепцията и представянето й на клиента.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В днешно време всички приказват за дълготрайни партньорства сред клиент и организация. Pop Up Agency обаче работи с всеки клиент единствено 48 часа. Кои са преимуществата и минусите на този модел на работа?

Като за начало в никакъв случай не сме базирали бизнеса си на потребностите на промишлеността. Изградихме компанията към нашите потребности и по този начин се трансформира в Pop Up Agency. Смятам, че има фундаментални преимущества в метода, по който работим, само че също по този начин знам, че не на всекиго подхожда този модел на работа. Влизаме в даден бизнес или с цел да дадем бърз старт на бриф, или когато някой е зациклил и има потребност от второ мнение. Основните преимущества на нашия бизнес са, че идваме с външен взор и не сме прекомерно свързани с клиента ни. Имам доста структуриран креативен развой, който разрешава на всички заинтригувани страни да бъдат част от него. Творчеството не е единствено за един отдел или един човек, всички в организацията могат и би трябвало да вземат участие. Канейки доста заинтригувани страни при започване на процеса, икономисва време, минимизира риска от противоречие и резултатът е нещо, което всички имат. Има, несъмнено, и други преимущества като пътувания, прогнозиране на трендовете други

Недостатъците при модела на Pop Up Agency са неналичието на сън.

Как се промени моделът ви на работа от момента, когато започнахте бизнеса, до в този момент?

Много се промени. Когато стартирахме компанията, работехме като SWAT екип. Малко звено, което се появява във вашата компания, заключва се в залата за срещи и два дни по-късно показва магията си. Имаше доста тайнственост към метода, по който работихме, и не бяхме доста транспарантни.

През последните няколко години взехме решение да включим клиентите ни в креативния развой и сме извънредно транспарантни. Клиентите ни са 100% наясно какво вършим и за какво го вършим. Това се оказа доста ефикасен метод да спестим време, пари и да избегнем обърквания.

Как определяте таксите си за обслужване?

Имаме закрепени такси за всички наши задължения. Държим да е доста просто.

От какъв брой души е формиран екипът ви и всички дружно ли пътувате?

Ние сме дребен обединен екип от 5 души, само че имаме доста консултанти и фрийлансъри, подготвени да работят с нас, когато е належащо. Можем да пораснем от 5 души до 15 в рамките дневно или два. Обикновено изпращаме екип от трима души, когато изпълняваме сесии от по 48 часа.

Според вас по кое време дадена реклама може да се смята за сполучлива? Какви са критериите?

Мисля, че има 1000 променливи за премерване на сполучливата реклама. Повечето хора гледат отговора единствено на въпроса " какво ". Какво е направено, на какво наподобява, каква е противоположната връзка и така нататък Аз желая да знам " по какъв начин ", " за какво " и " какво ". Защо беше направено по подобен метод? Каква е задачата и какъв е процесът? Как работехте? Какъв беше резултатът? Всички можем да сме късметлии един, два пъти. Но многократният триумф са личните критерии за сполучлива връзка.

Може ли човек да се научи да бъде изобретателен или това е гений, с който някои се раждат? Имат ли " период на валидност " креативните умения?

Всеки е изобретателен и може да бъде изобретателен с верните принадлежности и мислене. Творчеството няма " период на валидност ". Структурите към нас попречват творчеството и задушават хората да показват своите хрумвания. Когато имаме рамка и среда, в която се усещаме сигурни да представяме концепциите си, тогава в действителност се вижда креативният капацитет на всекиго.

Говорейки за бизнес тактика, съгласно вас може ли консултантските компании да убият бизнеса на рекламните организации?

Много пъти ми задават този въпрос и не мисля, че ще го създадат. Но мисля, че това е здравословна инспекция на действителността за доста рекламни организации, които не са трансформирали бизнеса си от ерата на Mad men. В предишното наблюдавахме голям брой промишлености, които се разместват от нови играчи и разнообразни бизнес модели. Определено е време рекламният свят да прегледа добре себе си и може би да премисли по какъв начин работи.

Как рекламните организации би трябвало да трансформират своя модел на работа, с цел да оцелеят в дълготраен проект?

Мисля, че има доста неща, които старомодните рекламни организации би трябвало да подобрят, с цел да бъдат по-силен съперник на консултантските компании и тех колосите. Но прозрачността несъмнено е един от главните съставни елементи, които считам, че при доста организации липсва. Индустрията се трансформира и е време да спрете да се притеснявате за смяната. Случва се без значение дали го желаете или не. Затова поемете отговорност и започнете да ръководите смяната!

Интервюто взе Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР