Прозрачните тоалетни в Токио адресират притесненията на хората чистотата и

...
Прозрачните тоалетни в Токио адресират притесненията на хората чистотата и
Коментари Харесай

Парк в Токио се сдоби с прозрачни тоалетни


Прозрачните тоалетни в Токио адресират терзанията на хората чистотата и сигурността
(снимка: Ryu Tokyo / YouTube)

Просторен, изчистен и съвсем изцяло транспарантен, един необикновен нов публичен тоалетен блок бе издигнат в парк в Токио – само че за благополучие стените стават непрозрачни, когато заключите вратата.

Когато не се употребяват, трите стилни тоалетни са полупрозрачни. Стъклото е лилаво за мъжката част и розово за женската. Има и блок в полужълто стъкло, предопределен за преповиване на бебета.

Стените се поддържат транспарантни посредством електрически ток, преминаващ през стъклото. Заключването на вратата стопира тока, което приключва прозрачността и по този начин обезпечава успокоение на посетителите. Освен всичко това подсигурява, че хората няма да „ лъснат по долни гащи ” при инцидентно прекъсване на тока.
още по тематиката
Тоалетните са част от план на Nippon – фондация с нестопанска цел, която разпореди на поредност от видни архитекти да премислят по какъв начин биха могли да наподобяват публичните уреди.

Прозрачните тоалетни в парк Йойоги Фукамачи са дело на архитекта Шигеру Бан, който е поискал да се оправи с някои от най-големите терзания на хората по отношение на публичните тоалетни.

„ Правейки тоалетните транспарантни, ние можем да облекчим страховете на хората по отношение на чистотата, а също и във връзка с сигурността, тъй като можете да видите, че вътре няма някой, който да се крие ”, споделя ръководителят на плана Кана Саджи.

Местните хора одобряват нововъведението добре. 41-годишна стопанка, посетила транспарантната тоалетна, споделя, че й харесва какъв брой чисти са оборудванията, защото публичните тоалетни постоянно са „ тъмни и мръсни ”.

Масатака Цучигами, 55-годишен локален гражданин, споделя, че се доверява на технологията зад транспарантните стени и не се тормози, че внезапно ще стане транспарантна, до момента в който е полугол вътре. „ В най-лошия случай, в случай че това се случи, няма да е толкоз неприятно – та нали всички сме родени голи! ”…

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР