Прозападният президент на Сърбия Александър Вучич направи пищно посрещане за

...
Прозападният президент на Сърбия Александър Вучич направи пищно посрещане за
Коментари Харесай

Путин обеща 1,4 млрд. долара инвестиции за газ в Сърбия, във Войводина плакати с надпис Отивай си

Прозападният президент на Сърбия Александър Вучич направи охолно посрещане за Владимир Путин в четвъртък, като даже подари на съветския водач кученце. Критиците дефинираха дейностите му като опит за похищение на вниманието от продължаващите седмици наред антиправителствени митинги, предава Българска телеграфна агенция.

Десетки хиляди души от цяла Сърбия бяха докарани с рейсове в Белград, с цел да посрещнат Путин пред църквата " Свети Сава " нощес. Те развяваха съветски и сръбски флагове и носеха плакати, на които пишеше " Благодарим на президента Путин " на сръбски и съветски език. От високоговорители кънтяха съветски песни.

Сърбия балансира внимателно сред упоритостта си да се причисли към своя максимален търговски сътрудник - Европейския съюз - и своите исторически връзки с Русия, която споделя нейната православна християнска вяра и я поддържа дипломатически по време на бомбардировките на НАТО през 1999 година

Демонстрирането на близки връзки с Путин е изключително значимо за Вучич, някогашен ултранационалист, който внезапно промени позициите си и стана водещ покровител за по-близки връзки с Европейски Съюз, само че който към момента разчита на дясна поддръжка. Вучич бе изправен пред продължаващи със седмици митинги против неговото ръководство от поддръжници както от демократичния, по този начин и от националистическия лагер.

Демонстрирането на топлите му връзки с Русия би могло да му помогне да отблъсне обвиняванията, че е продал ползите на Сърбия на Запада.

За нас е доста значимо да имаме другари по света и Путин и Русия са най-важните, съобщи Стефан, 25-годишен мъж от Нови Пазар, който е дошъл в Белград за събитието и който отхвърли да назове фамилното си име.

Путин даде обещание да влага 1,4 милиарда $ в газовата транспортна инфраструктура на Сърбия, която в този момент купува всичкия си природен газ от Русия посредством газопровод от Украйна и се надява да бъде включена в газопровода " Турски поток ", който се строи от Русия в Турция през Черно море. Макар че днешна Русия е едвам петият по величина търговски сътрудник на Сърбия, сърбите гледат на братската православна християнска Русия като на патрон и съдружник през вековната история в балканския район, който е дом също на католици и мюсюлмани.

Путин съобщи, че Москва ще поддържа изцяло Сърбия в уреждането на неразрешените въпроси с някогашната си провинция Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година Сърбия изтегли войските си от Косово след въздушните бомбардировки на НАТО, която упрекна Белград, че е правил зверства по време на акцията против етническите албански бунтовници. Белград не призна независимостта на Косово, само че одобри условието на Европейски Съюз да възстановява връзките си с някогашната провинция, с цел да се причисли към блока.

По време на визитата Путин връчи на Вучич ордена Александър Невски, трансформирайки го в единствения задграничен държавен водач отвън някогашния Съветски съюз, който получава оценката. Вучич подари на Путин югославско овчарско куче на име Паша.

Голям екран показващ общата конференция бе повдигнат на основния площад на Белград. Главните улици бяха затворени, до момента в който тълпи хора вървяха към храма " Свети Сава ", с цел да посрещнат Путин. Полицейски чиновник съобщи, че към 1300 рейса са пристигнали в Белград.

Някои в Сърбия обаче виждат във визитата на Путин рекламен ход, с който да подкопае митингите. Във Войводина, северно от Белград, през нощта бяха разлепени плакати с лика на Путин, на които пишеше " Отивай си " на британски. Няколко организации на гражданското общество подписаха писмо, в което стачкуват против величаенето на съветския водач. Съпроводена от прекалено медийно отразяване, визитата на Путин още повече поврежда към този момент корозиралите демократични институции, правата и свободите на жителите на Сърбия, се споделя в писмото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР