Провокирани от зачестилите пътно-транспортни произшествия, включително на новопостроени или рехабилитирани

...
Провокирани от зачестилите пътно-транспортни произшествия, включително на новопостроени или рехабилитирани
Коментари Харесай

АПИ: Трябват 3,5 млрд. лв. за повишаване на пътната безопасност

Провокирани от зачестилите пътно-транспортни катастрофи, в това число на новопостроени или рехабилитирани пътища, специалистите на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) обявиха достъп до социална информация от Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Ето какво пишат от ЕЦТП:

В заявката отправихме 4 въпроса, касаещи средствата, отделени за пътна сигурност през 2018-а, 2019-а и 2020 година.

В отговорите написа, че организацията няма избран бюджет, ориентиран само и единствено за ограничения за пътна сигурност. Уточнява обаче, че през посочените три години са осъществени действия за повишение на пътната сигурност на обща стойност 91 726 363 лева Това включва изпълнени действия по възобновяване на пътна маркировка и пътни знаци и монтиране на ограничаващи системи за пътища (мантинелите). В същото време обаче АПИ ни написа, че по планирана оценка индикативната стойност на средствата, нужни за осъществяване на действия по повишение на пътната сигурност по цялата републиканска пътна мрежа, възлиза на към 3,5 милиарда лева

Всичко това удостоверява изводите на ЕЦТП от направените голям брой целенасочени инспекции по пътна сигурност в цялата страна след тежки ПТП. Сред тях е констатацията, че на доста места пътната маркировка, пътните знаци и мантинелите са на възраст над 20 години и от дълго време са изгубили способността си да служат за предварителна защита на риска. Направихме извод също, че системите и технологиите в бранша, гарантиращи предварителна защита против произшествия, са се развили доста и е явно, че някои остарели системи за обезопасяване са отречени и оповестени за рискови.

Смятаме, че неналичието на профилиран бюджет за предварителна защита в региона на пътната сигурност е нездравословна и неефективна, тъй като по този начин парите за настоящ ремонт и поддръжка в никакъв случай няма да са задоволително. Като образец за предварителна защита можем да посочим задълбочаващия се годишно проблем с растителността край пътищата, която постоянно е причина освен за осъществяване на нарушавания от страна на водачите, само че и за пораждане на ПТП.

Факт е, че досега в никакъв случай страната ни посредством нито една институция не е отделяла умишлен бюджет за превантивни ограничения за пътна сигурност. Затова специалистите на ЕЦТП упорстват за среща с премиера на Република България, на която да бъдат показани концепциите, рекомендациите и произлизащите от тях претенции за обособяване на спомагателни средства в бюджета на АПИ за 2021 година в размер на най-малко 30 благ. лева, ориентирани единствено и само за превантивни ограничения в региона на пътната сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР