Провокация беше не отварянето на българския клуб в Битоля, а

...
Провокация беше не отварянето на българския клуб в Битоля, а
Коментари Харесай

Османи: Изборът на име на българския културен клуб е провокация

Провокация беше не отварянето на българския клуб в Битоля, а изборът на име. Това би трябвало да бъде добре разбрано. Скопие не е срещу обособените етнически общности в районен съд Македония да имат свои клубове. Това съобщи в особено изказване македонският министър на външните работи Буяр Османи.

Поводът е откриването в края на предходната седмица на българския културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля. На него участваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, министър-председателят Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и народни представители от разнообразни политически сили.

„ Ние сме демократична страна, в която всички жители и всички общности се употребяват еднообразно с всички права и ние в действителност няма да допуснем оправдание, че тук се нарушават човешките права на която и да е етническа общественост, в това число и на българската”, сподели по време на брифинга Османи.

Спорното в тази ситуация е изборът на име, защото личността на Иван Михайлов тук се счита за „ спорна и провокативна”. В противоположен случай управлението на страната също би била част от събитието.

„ Ние направихме това, което трябваше да създадем. Не позволихме Северна Македония да бъде показана пред света като страна, която лимитира правата на която и да е етническа общественост. Не е моя да работа да се грижа за имиджа на България и за това какви персони празнуват – те си имат Министерство на външните работи, което би трябвало да изясни пред еврейската и международната общественост за какво някои персони са им толкоз важни”, акцентира Османи.

Той сподели, че настояването за посещаване на българската делегация по случай откриването на културния дом в Битоля е пристигнало от страна на вицепрезидента Илияна Йотова, а по-късно се е включил и министър председателят Кирил Петков.

„ Разбира се, едно от догатките ни беше, че визитата точно на център, който носи противоречиво име тук, може да има скрити претекстове, а това е, че разногласието е спор за правата на индивида и че българската общественост не се употребява от правата си тук, и че не отговаряме на критериите от Копенхаген “, сподели Османи.

Той акцентира, че откриването на клубове на българската общественост е безусловно несъмнено в Република Северна Македония.

„ Българската общественост има такава опция, независимост и поощрение да провежда и демонстрира своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, само че не по метод, който да предизвика или смущава останалите жители “, сподели Османи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР