Провокативен коментар на председателя на "Ю Би Ес" - Аксел

...
Провокативен коментар на председателя на "Ю Би Ес" - Аксел
Коментари Харесай

Нужен е LIBOR за оценка на въглеродните емисии

Провокативен коментар на ръководителя на "Ю Би Ес " - Аксел Вебер, през предходната седмица провокира спорни мнения. Вебер уточни, че финансовият бранш е на прага на "голяма смяна на пазарната си конструкция ", тъй като вложителите към този момент стартират да регистрират риска, предизвикан от климатичните промени и да залагат цените на въглеродните излъчвания при съставянето на портфейлите си. "Цената на въглерода ще стане като LIBOR ", заявява банкерът. (Бел. ред. - LIBOR е Лондонският междубанков лихвен %, който три десетилетия служеше за база за образуване на кредитните лихви на западните пазари до момента в който през 2012-а се разбра, че някои търговци и банкери са манипулирали оценките му и той бе изваден от употреба).

Водещи банкери от Уолстрийт не се съгласиха с мнението на Вебер. Просто тъй като LIBOR се формираше на дневна база от оценките на банки на пазарните условия, до момента в който цените на въглеродните излъчвания се дефинират съгласно идея, налагана значително от политиците.

В интерес на истината, историята на тези оценки е много противоречива. Концепцията породи през предишния век, когато икономистите предложиха замърсителите на околната среда да заплащат санкции за нездравословните излъчвания или под формата на корав лихвен %, определян от държавното управление или по цени, образувани от пазара. Което трябваше да принуди фирмите да редуцират отделяните нездравословни субстанции.

Европейският съюз към този момент вкара сходни санкции в много непретенциозен формат. А МВФ пресметна наскоро, че съществуващите сега системи за оценка на въглеродните излъчвания в международен мащаб образуват междинна световна "цена " от 2 щ. $ за звук. И предизвести, че планетата се нуждае от приблизително 75 щ. $ за звук, с цел да сведе под 2 градуса по Целзий нарастването на температурата, контрактувано в Париж. Разликата е голяма, само че никога не е неосъществима. Особено откакто международната общественост стартира да приказва и да разисква все по-настойчиво ограниченията за преодоляване на климатичните промени.

Председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, предизвести, че Европейски Съюз възнамерява да вкара мита на вноса от страни, които не са въвели цени на въглеродните излъчвания, което Белият дом дефинира като "протекционизъм ". Но някои авторитетни републиканци като някогашният ръководител и основен изпълнителен шеф на "Голдмън Сакс " - Ханк Полсън и американският политик, икономист и предприемач - Джордж Шулц, приканват за налог върху въглерода под формата на "въглероден дял ". Тази самодейност се поддържа от едри петролни групи, измежду които - "Бритиш петролиъм ", "Ексън Мобайл " и "Тотал ".

Глобалната компания за данни и инфраструктура на финансовите пазари - Refinitive, пресметна през предходната седмица, че, в случай че политиците в международен мащаб наложат "лепта " от 75 щ. $ на звук въглеродни излъчвания в бъдеще, тя ще "ощети " фирмите с 4 трлн. щ. $ - число, което би могло да се вложи в моделите за оценка на фирмените активи.

Дискусиите за оценката на въглеродните излъчвания е потребна, доколкото ще помогне за дефиниране на задачите на финансовите прехвърляния, които да оказа помощ на характерни популации или на цели страни да се пригодят към климатичния потрес. Когато икономистите оферират схеми за облагане на въглеродните излъчвания, те нормално допускат, че получените пари ще бъдат преразпределени. Определянето на цена на тези замърсявания ще помогне за моделирането на бъдещи стопански сюжети и ще помогне на политиците да показват на гласоподавателите си другите разновидности надалеч преди въвеждането на система за данъчно облагане на въглеводородите.

Подобни модели никога не могат да се приравнят на LIBOR и в този смисъл смелите прогнози на Вебер наподобяват непостижими. Но пък те демонстрират, че дебатът за климатичните промени в бизнес средите се разраства и може да докара до скок на зеленото финансиране и до следваща подготвеност за промени на корпоративните счетоводни системи. Рано или късно базова мярка за зелените финансови артикули ще е нужна и като се има поради неналичието на други възможности най-хубавата алтернатива ще е, въпреки и неперфектната, цена на въглеродните излъчвания. И да стискаме палци тя да не затъне в свадите, сполетели LIBOR.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР