Проверяваният от вчера „Захарен комбинат – Пловдив“ АД е 99,996%

...
Проверяваният от вчера „Захарен комбинат – Пловдив“ АД е 99,996%
Коментари Харесай

Проверяваният „Захарен комбинат“ е 99,996% собственост на офшорка в Белиз

Проверяваният от през вчерашния ден „ Захарен комбинат – Пловдив “ АД е 99,996% благосъстоятелност на компания „ Лавана “ ООД, записана в офшорната зона Белиз, сочи информация в Търговския указател.
Това обаче не е единствената информация за сдружението. В други документи от обществените регистри се вижда, че седалището на сдружението е във Вашингтон, окръг Колумбия (САЩ).
Припомняме, че от през вчерашния ден по екип от прокурори, следователи и служители на реда под управлението на Специализирана прокуратура прави процесуално-следствени дейности по адреси на лица и търговски сдружения, свързани със „ Захарен комбинат “. Извършени са претърсвания и изземвания, разпити на очевидци. Иззети са мобилни телефони, компютри, пълномощни и документи, свързани с офшорна благосъстоятелност.
Вчера от изказване на зам.-главния прокурор Иван Гешев се разбра, че към наказателна отговорност е притеглен шефът на „ Захарен комбинат “ в Пловдив. Определена му е гаранция от 250 хиляди лв. от наблюдаващия прокурор. Пред публицисти той е обяснил, че акцията в завода е по делото против семейство Арабаджиеви.


Изпълнителен шеф на акционерното сдружение е Петьо Стойков. В Съвета на шефовете членуват той, Мирослав Гюров и Еленка Радина. Владимир Арабаджиев е бил член на СД от 2008 до 2012 година
„ Към наказателна отговорност е привлечена и жена, част от управническата верига на едно от главните сдружения от съзвездието на сем. Арабаджиеви. Определена ѝ е парична гаранция в размер на 75 хиляди лв. “, изяснява Гешев.
По думите му инспекцията е за реализиране на сформира на закононарушения, на данъчни закононарушения, само че не като членове на проведената незаконна група, а тъй като имало лица, които правят поръчения.
„ Става въпрос за лица, които са по периферията на групата. Дошло е ред да работим и да предприемем дейности във връзка с тях “, прецизира Гешев. „ Претърсват се сдем адреса, конфискувани са доста забавни документи, свързани със притежатели на офшорни компании “, сподели още той.
По данни от последния годишен финансов доклад за 2017 година акционерният капитал на сдружението е 212 063 000 лева 99,996% от акциите са владеене на сдружението „ Лавана “ ООД - Белиз, а останалите 0,004% са на физически лица.
Средносписъчният състав на личния състав през същата година е 180 души. Финансовият резултат е негативен. Дружеството е на загуба (преди облагане с корпоративен данък) на стойност 2 381 000 лева за разлика от миналата година, когато е осъществена облага в размер на 20 000 лв..
През 2007 година притежатели на „ Захарен комбинат – Пловдив “ АД, обединени за присъединяване в приватизационната процедура на „ Кристал-91 “ ЕООД – Пловдив, са били следните: КОМАРТО ЛИМИТЕД – ИРЛАНДИЯ (със стойност на дяловото присъединяване 1 112 168 лв., представляващо 3.123% от общия капитал); група физически лица от България (с дялово присъединяване 8 478 лв., представляващо 0.024% от общия капитал); " ЛАВАНА " ООД – Съединени американски щати ( с дялово присъединяване: 8 600 000 лв., представляващо 24.151% от общия капитал); „ ЗАХАРЕН КОМБИНАТ – КРИСТАЛ “ (с дялово присъединяване 23 372 388 лв., представляващо 65.635% от общия капитал); „ ЕКО ФРУТ – 1 “ (с дялово присъединяване 518 000 лв., представляващо 0.002% от общия капитал); „ СЪНРАЙЗ “ ( с дялово присъединяване 2 515 869 лв., представляващо 7.065% от общия капитал).
В интервала сред 2007 и 2010 година захарният комбинат е сключил с „ Лавана “ ООД контракт за паричен заем с четири на брой анекси на обща стойност 45 млн. евро (равняващи се към оня интервал на към 88 млн. български лева).
За поръчителство на този заем е заложено цялото дружество. Това съставлява цялата цялост от налично имущество, права и отговорности и в действителност връзки. В контракта за необикновен залог са усърдно разказани всички дълготрайни и краткотрайни материални и финансови активи.
Част от залога е правото на благосъстоятелност върху всички недвижими парцели и движими движимости, собствеността върху акциите от капитала, в които залогодателят взе участие като акционер, и вземанията от трети лица.
Към оня миг цената на имуществото на заложеното дружество възлиза на стойност 205 707 000 български лв.. В контракта за заложен заемодател е подписан упълномощеният от „ Лавана “ ООД Васил Главчев, а за залогодател – Петьо Стойков.
През август месец 2010 година сдружението „ Лавана “ ООД (Lavana LLC) подава искане до Търговския указател особеният
залог върху комерсиалното дружество да бъде погасен посредством апортна вноска на взимане по реда на член 72 от Търговския закон и придобиване на съответстващия им брой акции от капитала на „ Захарен комбинат Пловдив “ – АД.
От тогава „ Лавана “ има съвсем 100% дялово присъединяване от капитала на захарния комбинат.
Членове на ООД „ Лавана “ с равни дялове са кипърските „ Интеркон Лимитид “ (представлявано и ръководено от Ани Йъп, Джорджия Ламбрианидес, Елени Аргиру, Дмитри Кенкин, Елена Хаджирусуу и Мариос Хаджирусос –заедно и поотделно) и „ Унико Лимитид “ (представлявано и ръководено от същите лица плюс Андриула Панаи).



СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР