Проверките за потенциално замърсяване на околната среда във връзка с

...
Проверките за потенциално замърсяване на околната среда във връзка с
Коментари Харесай

Засилват проверките за замърсяване у нас заради военните действия в Украйна

Проверките за евентуално замърсяване на околната среда по отношение на военната обстановка в Украйна ще бъдат увеличени. Това съобщи за Българска телеграфна агенция вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той увери, че на този стадий няма повишен радиационен декор. Не е регистрирано замърсяване в Черно море и няма риск за туристическия сезон, сподели министърът.

Сандов уточни, че има организация за следене на вероятно радиационно замърсяване. Данните се наблюдават освен в България, само че и в цяла Европа. На уеб страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) има два линка, които демонстрират в действително време радиационния декор в страната и този в Европа.

„ Измервателните станции, които са на територията на Украйна, действат “, означи той. Той увери, че има основана нужна организация.

Министърът разяснява и опциите за замърсяване на Черно море. По думите му Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и районните инспекции по околна среда (РИОСВ) във Варна и Бургас правят настоящ мониторинг.

Сандов означи, че освен поради обстановката в Украйна, само че и поради това, че страната ни е ръководител на Комисията по запазване на Черно море от замърсяване (октомври 2021 – октомври 2022 г.), управляващите у нас са по-ангажирани с тематиката. „ За страдание вътре в морето не се прави подобен мониторинг. Няма основана техническа база за това “, означи вицепремиерът.

„ Единственото, което можем да създадем, е да засилим инспекциите и да следим осведомителния поток за дейностите по крайбрежието на Украйна, с цел да знаем дали се чакат замърсявания “, разяснява Сандов.

Той заключи, че околната среда може да бъде нечиста при потапяне или повреда на плавателни съдове, което да докара до разлив на гориво. „ При гърмежи замърсяването става през повърхностните води и това може да стигне до акваторията на Черно море, уточни Сандов. Силно се надявам, че тези военни дейности ще приключат доста скоро, в това число и с цел да опазим природата “, разяснява още министърът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР