Проверките за нарушенията в болниците вървят повече от година. След

...
Проверките за нарушенията в болниците вървят повече от година. След
Коментари Харесай

Младен Маринов: Разширяваме проверките в лечебните заведения

Проверките за нарушаванията в лечебните заведения вървят повече от година. След вчерашната среща на медицинските сестри с премиера Бойко Борисов, ще бъдат добавени още лечебни заведения. Това сподели министърът на вътрешните работи Младен Маринов, след награждаването на отличените в церемонията “Полицай на годината 2019 ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Проверките вървят повече от година и половина – две, към този момент има и осъществени интервенции. Като политика на министерството, това е една от линиите, по които интензивно работим, защото това е главен проблем за качеството на опазването на здравето и цената му “, съобщи министър Младен Маринов и акцентира, че те проверяват закононарушения и откриват нарушавания.

По думите му законодателите би трябвало да създадат по този начин системата, че да изключат благоприятни условия за злоупотреби в нея.

„ Има доста сигнали. По тях работи Главна дирекция „ Национална полиция “ и Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, уточни Маринов.

Той акцентира, че не може да се приказва за пробойни в цялата система, тъй като всеки незаконен акт е дело на съответно лице.

„ Една система колкото и добре да е направена и с филантропична цел, постоянно се намират такива, които да я употребяват за персонално облагодетелстване и осъществяване на закононарушения. Да не слагаме система върху цялата система. Тя е направена по този начин, че да работи за хората и да дава здраве на хората. Виждате, че във всяка една система има такива, които се възползват от тези благоприятни условия, по тази причина ние се фокусираме върху тъкмо такива лица “, разяснява вътрешният министър.

Той посочи още, че в тези инспекции влизат и тези, свързани с подправените ТЕЛК решения.

Директорът на Групово дело „ Национална полиция “ основен комисар Христо Терзийски напомни данни от миналогодишния им разбор.

„ В области като Бургас и Благоевград броят на популацията, което е с ТЕЛК решения е сред 7 и 10%, а в област Силистра, той надвишава 20% “, уточни Терзийски и посочи, че сега работят взаимно и със публицисти, които проверяват съответни случаи и разкриват схемите, по които са работили медици.

Директорът разгласи, че към сегашния миг са формирани повече от 50 досъдебни производства в цялата страна.

Младен Маринов разяснява и вчерашния случай в една от площадките на АЕЦ „ Козлодуй “, при която починаха хора.

„ Там става въпрос за индустриална повреда. В такива случаи се води разследване, което не е от компетенциите на Министерство на вътрешните работи, само че става въпрос за повреда, обвързвана със строително-монтажни действия, което за наслада не е обвързвана с приключването на радиоактивни субстанции.

Силовият министър благодари на основния прокурор Сотир Цацаров, че е изискал обновяване на делото и разглеждане пред Върховния касационен съд против служителите на реда, лежали в пандиза по случая “Чората ”, с цел да могат да се защитят и да потвърдят своята непорочност. Маринов съобщи, че поддържа служителите на реда и се надява да съумеят да се защитят. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР