Проверките в затворите и местата за задържане са показали, че

...
Проверките в затворите и местата за задържане са показали, че
Коментари Харесай

Омбудсманът оплака състоянието на затвори и арести

Проверките в пандизите и местата за задържане са посочили, че някои от постройките са ремонтирани, намалял е броят на настанените в тях, само че казусът с пренаселеността на пандиза в София, както и в арестите на ул. " Майор Векилски " и бул. " Г.М.Димитров ", остава. Това регистрира през днешния ден омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й липсват ясни нормативни стандарти за изискуемото количество пресен въздух и дневна или изкуствена светлина. Качеството на здравната грижа в пандизите не се усъвършенства, добави Ковачева. Омбудсманът предлага да се закрият общежитието " Кремиковци ", пандизът в София и общежитие " Керамична фабрика " във Враца.

Според Ковачева лишените от независимост непозволено са с белезници в продължение на дни, което заплашва здравето им, свижданията с околните им се правят през загради, погрешно е нормиран полаганият от тях труд.

Голям проблем е и незадоволителното положение на държавната психиатрична помощ. Има потребност от цялостна задълбочена промяна и съответното й финансиране. Битовите условия, при които се настаняват пациентите съгласно Ковачева са " ужасяващи " и са рискови за здравето и живота на болните и на личния състав. Едно хранене на болен коства 0.63 лева, което е несъответстващо, добави тя. Поради неналичието на дневни центрове и предпазени жилища, психиатриите извършват и обществени функционалности.

Най-уязвимите групи са децата и хората с увреждания, настанени в институции, сподели Ковачева до момента в който представяше осмия годишен отчет на Националния предпазен механизъм за 2019 год. През предходната година са били осъществени 55 инспекции - в затвори и затворнически общежития, арести, психиатрични лечебни заведения и центрове за психологично здраве, места за 24-часово задържане, центрове за бежанци, резидентни обществени услуги за деца и възрастни.

Процесът на деинституционализация е доста просрочен и е с мудни темпове, като се чака да завърши през 2035 год. Има незадоволително обществени услуги в общността, домовете за хората с деменции са пренаселени, над 300 души чакат да бъдат настанени в такива домове, липсват дневни центрове. Към хора в такова тежко положение не може да се приложи съответна грижа, защото са настанени по 7-8 индивида в една стая, сподели още тя. Освен неналичието на готови експерти, липсва и човешко отношение към страдащите от деменция. Персоналът е ниско заплатен, работи в неприятни условия, поставя тежък физически труд, психическото натоварване е огромно. Омбудсманът предлага да има етапна епикриза на нуждаещия се от обществена услуга, която сега на настаняването да указва какво тъкмо е положението на човек с деменция и да се реши в какъв дом да бъде настанен. В някои от домовете са били установени редица нарушавания на правата на пациентите с увреждания, добави още Ковачева.

В тестваните институции за деца е било открито, че някои от тях престояват там 11 години, като в това време родителите им не са лишени от наставнически права. Крайно време е държавните институции да открият устойчива процедура на самостоятелен фамилен метод - фамилиите да бъдат подкрепени, вместо да продължава настаняването на деца в домове, акцентира тя.

Продължава да съществува казусът с определянето на легален представител на непридружените деца - бежанци. Не е усъвършенствано равнището на здравното обслужване на бежанците, настанени в центрове, като главната причина за това е езиковата преграда, сочи още отчетът на омбудсмана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР