Проверките в Министерството на отбраната констатираха нарушения относно спазване на

...
Проверките в Министерството на отбраната констатираха нарушения относно спазване на
Коментари Харесай

Отстраниха началници в министерство на отбраната заради нарушения

Проверките в Министерството на защитата установяваха нарушавания по отношение на съблюдаване на финансовата дисциплинираност, неспазване на условията на Закона за публичните поръчки, неефикасен надзор по осъществяване на договорите за строителство, в множеството от комерсиалните сдружения липсваха контрольори, сподели служебният министър на защитата Георги Панайотов в парламентарния надзор в отговор на въпрос на Христо Гаджев от ГЕРБ.
От 12 май 2021 година до момента са назначени инспекции в Главна дирекция "Инфраструктура на защитата ", в Изпълнителна организация "Военни клубове и военно почивно дело ", в "ТЕРЕМ Холдинг " ЕАД, в "ТЕРЕМ-КРЗ Флотски боеприпас Варна " ЕООД. Част от отчетите по инспекциите са изпратени на Агенцията за държавна финансова ревизия и Военноокръжна прокуратура София.
80 % от всички публични поръчки в региона на инфраструктурните планове през 2020 година са подписани без изследване на пазара и с непосредствено възлагане на избрани реализатори. Това демонстрира инспекцията в Групово дело "Инфраструктура на защитата ", уточни министърът.
Договорите за инфраструктурата, обвързвана с придобиването на новите изтребители F-16, са подписани като контракти за инженеринг, включващ двуфазно планиране, създаване на абстрактен и работен план, след което се разпореждат строително-монтажните работи. В договорите не е очакван краен период, в който следва да са подготвени плановете, включващ периода за утвърждение от страна на възложителя. В тази връзка не е завършил към момента първият стадий от проектирането - по множеството контракти към момента няма утвърден абстрактен план. Това постанова извода, че все още е налице забавяне с към 7-8 месеца, уточни Панайотов. По думите му 95% от подписаните контракти за инфраструктурата за F-16, са разплатени предплатено. По този метод общо за края на 2020 година и началото на 2021 година са преведени почти 184 млн. лева И въпреки официално да не е нарушен жестоко Законът за публичните поръчки, резултатите са отрицателни и са налице знаци за корупция, означи министърът.
Освободен е основният шеф на Групово дело "Инфраструктура на защитата " и дисциплинарният съвет към министъра открива отговорните лица. Ще се подхващат дисциплинарни санкции, сподели Панайотов. Изпълнява се проект с ограничения за редуциране и недопускане на корист с предплатено платените финансови средства.
Проверката в "ТЕРЕМ Холдинг " ЕАД установи, че Съветът на шефовете не е приемал правила за своята работа, не е открито разглеждането на нова бизнеспрограма, по която да се регистрират резултатите от активността на сдружението. Налице е трайна наклонност дъщерните сдружения да регистрират загуба от активността си, както и че разноските надвишават приходите от активността, сподели министърът. Сключените контракти не подсигуряват застраховане на индустриалната активност на дъщерните сдружения за по-дългосрочен интервал от време. Всичко това постанова потребността от дофинансиране на активността на дъщерните сдружения в размер на 7 789 000 лева, сподели Панайотов. "ТЕРЕМ Холдинг " ЕАД е предоставило на дъщерните си сдружения заеми в размер, дружно с лихвите, от 41 664 000 лева Това са пари, които на процедура в никакъв случай няма да бъдат върнати, разяснява министърът. В сдружението е назначен краткотраен съвет на шефовете, вписването на който обаче е блокирано посредством процедурни трикове от остарялото управление, уточни министърът. Обявени са конкурсни процедури за номиниране за членове на съвета на шефовете.
Проверките демонстрират, че за втора поредна година текат продължителни поправки във военно почивните бази в Созопол и Несебър. Ремонтите са разплатени предплатено и при условия, че макар неналичието на нужното качество няма опция за връщане на парите. Това води до понижена леглова база и връщане на пари по към този момент закупени карти за отмора от военнослужещите и техните фамилии. За да се решат проблемите с некачествените поправки се правят довършителни действия от чиновници на МО, сподели министърът. ИА "Военни клубове и военно почивно дело " не е възлагала инвеститорски надзор на обектите, а чиновници от Отдел "Управление на държавната благосъстоятелност " не са осъществявали навременен и ефикасен надзор върху настоящото осъществяване на строително-монтажните работи, означи той.
Администрацията на МО в региона на публичните поръчки и инфраструктурата действа затруднено, сподели Панайотов. В ход е смяна на Устройствения устав на министерството, посредством закриване на дирекции и преразпределяне на отговорности целим да се пресечен порочни практики и да се основат условия за бистрота и обективност, сподели той. Приети са нови вътрешни правила за ръководство на цикъла на публичните поръчки в министерството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР