Проверките в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) започнаха

...
Проверките в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) започнаха
Коментари Харесай

Тарифата за издаване на българско гражданство под масата стигала 8000 евро

Проверките в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) започнаха с информация от Министерство на вътрешните работи и всички други градски митове, които циркулират, не са правилни. Това разгласи на брифинг за арестите в организацията зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Противно на многократните пояснения през последните дни от по кое време в действителност може да съществува скица за продажба на удостоверения за български генезис в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), Гешев разгласи, че най-вероятно схемата за издаване на удостоверения за български генезис е съществувала и преди този момент.

Той сподели и, че допуска, че задържаният сегашен началник на ДАБЧ Петър Харалампиев е отишъл в организацията, с цел да реализира незаконни " практики ". Известният с прякора Бате Харо Харалампиев е номинация на Вътрешна македонска революционна организация.

Харалампиев е с обвинявания за управление на проведена незаконна група, за рушвет и търговия с въздействие. Подкупът е 5000 евро, а по 5 други случая взел по 350 евро , твърди прокуратурата.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев обаче съобщи, че „ незаконната дейност”, поради която бяха направени арестите, е стартирала през юни 2017 година. В проведената незаконна група имало общо четирима души - основният секретар на организацията, един български и сръбски жител.

Между 5000 и 8000 лв. на човек е коствало уверение за български генезис, единствено че подкупи били давани, с цел да стане по-бързо – другояче, поради „ хаоса” в работата на ДАБЧ издаването ставало за година и даже от горната страна – най-малко съгласно версията на прокуратурата. Имало обаче данни, че в случай че платиш, още в същия ден се сдобиваш с удостоверението. Тази версия опонира на опасенията, че е имало търговия с документи за нарушители. Прокурор Кънев посочи и, че нямало издадени документи за жители на арабски или африкански страни, само че имало за хора от Босна и Херцеговина, Украйна, Албания, Сърбия – занапред ще се ревизира и сверява какъв брой и на кого.

Освен това, прокуратурата не е разкрила да е употребен мним адрес в измамите, който в действителност да е на Вътрешна македонска революционна организация.

Същевременно Гешев сподели, че няма данни други държавни институции, включително Президенството, да са търгували с българско поданство. „ В случай, че бъдат събрани доказателства за такива, нямаме проблем да следствие без значение дали става дума за министър или друго длъжностно лице “, съобщи зам.-главният прокурор.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР