„Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР и всички

...
„Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР и всички
Коментари Харесай

Проверките в агенцията за българите в чужбина започнали по информация от МВР

„ Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от Министерство на вътрешните работи и всички други градски митове, които циркулират, не са правилни ". Това сподели заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг във връзка осъществяваните под управлението на Специализираната прокуратура процесуално-следствени дейности за подкупи, длъжностни и документни закононарушения в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), представен от Агенция „ Фокус ".

„ Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история, тъй като сме събрали съответни доказателства за съответни закононарушения към този миг. Т.нар. корупция по високите етажи се следи от към година, а от към април има пълномощия в тази тенденция и КПКОНПИ. Зад тези резултати седи един кръг от стимулирани хора, които заплащат сериозна цена, работят при мизерни условия – и съд, и разследване, и все пак дават резултати, каквито все още не са се случвали в България ", сподели още Гешев и благодари за подпомагане на премиера и основния прокурор, защото през днешния ден е отпуснато финансиране от Министерски съвет за изграждане на постройка на Комисията по сигурността на информацията.

„ Този случай не е резултат от влияние на непознати служби или държавни управления. Случаят стартира с информация от Министерство на вътрешните работи и всички други градски митове, които циркулират, въобще не са правилни. Такива афери се случват в доста страни в Европейски Съюз, в това число и в Германия ", изясни Гешев.

Работата по случая е почнала през юли предходната година, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той уточни, че обвинявания са повдигнати на четирима души от организацията – ръководителят й Петър Харалампиев, основният секретар и двама медиатори – сръбски и български жители. Обвинението против шефа на ДАБЧ е за търговия с въздействие, като съгласно данните на проверяващите той е получил суми посредством медиатори. Той е влияел и върху работата на чиновниците си.

От думите на Кънев стана ясно още, че " поради хаоса в работата на ДАБЧ е забавено издаването на 20 000 удостоверения ". В същото време обаче, когато някой си заплати, той неотложно получавал документа.

" Много български жители, които имат документ, са им бавели удостоверението, доста хора са не са го дочакали ", посочи ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Според него срокът от 3 месеца и половина за разкриването на работата на групата, работила в организацията, е къс период за мащабите на свършената работа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР