Проверките по къщите за гости, финансирани с европейски средства, които

...
Проверките по къщите за гости, финансирани с европейски средства, които
Коментари Харесай

Собствениците на 32 къщи за гости ще връщат на държавата 10 млн.лева

Проверките по къщите за посетители, финансирани с европейски средства, които стартираха при започване на месеца и ще продължат до края му, откриха нарушавания в 32 от до момента посетените обекти, съобщи Нова тв.

Собствениците на 32 къщи ще би трябвало да върнат на страната 10 милиона лв., са установили досега взаимните екипи от специалисти от земеделското министерство и Държавна фирма „ Земеделие “.

В събота са били инспектирани вили в „ Цигов чарк” и Велинград.

Посещението на инспекторите в курортния комплекс „ Цигов чарк” е било след сигнал, че служителка на Държавна фирма „ Земеделие” е кума на дъщерята на собственичката и е съдействала семейството да завоюва плана, за който финансирането по програмата „ Развитие на селските региони “ възлиза на повече от 234 000 лв..

Собственичката Мария Радиловска изрично е отрекла, че щерка й е обвързвана с бизнеса.

Установено е, че въпросната служителка е назначена във Фонд „ Земеделие” в деня, в който планът е заплатен. На място било установено, че къщата прави туристическа активност – приела е гости от над 45 страни.

Пак по сигнал проверяващите се появили в къща във Велинград. „ Близки до или свързани лица, близки до кмета на община Велинград, са притежатели на тази къща за посетители, която, съгласно сигнала, не действа по предназначение”, твърди пред камерата Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен шеф на Държавна фирма „ Земеделие “.

Служители в обекта, както и самият кмет Костадин Коев, отхвърлят да има такава връзка. Коев споделя, че тя е благосъстоятелност на негов другар. Но даже и в почивния ден в къщата няма туристи, най-малко до момента в който проверяващите са там. Става ясно, че част от пространствата не са употребени, а цените са в пъти повишени.

Според зам.-шефа на Държавна фирма „ Земеделие “ Костадинов притежателите ще понесат глоба вероятно поради това, че не си извършват бизнес проекта, който е заложен при кандидатстването по плана. Над 60 сигнала за непозволено получени европейски средства са постъпили до момента във фонда.

Проверките в къщите за посетители ще продължат до края на месеца, те обгръщат 280 обекта.

Снимка: booking.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР