Проверките по Апартаментгейт не са приключили с решенията на антикорупционната

...
Проверките по Апартаментгейт не са приключили с решенията на антикорупционната
Коментари Харесай

Цацаров обяви, че "Апартаментгейт" не е приключил

Проверките по " Апартаментгейт " не са завършили с решенията на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която не откри спор на ползи поради евтините жилища. Това стана ясно от думите на основния прокурор Сотир Цацаров, който в сряда разяснява имотния скандал пред публицисти в Народното събрание.

Той посочи, че инспекциите на държавното обвиняване ще приключат, когато " дойдат данъчните проверки на Национална агенция за приходите ", и заключи, че приходната агенция ще предопредели изхода от прокурорските инспекции за съществуването или неналичието на закононарушение. По негови думи " производствата за спор на ползи са нещо настрана, независимо и нямащо нищо общо с прокурорските инспекции ".  " Това, което бе оповестено, са решения на КПКОНПИ. Решенията са с оглед пълномощията, които тази комисия има - да открива спор на ползи. Нито прокуратурата, нито който и да е различен орган има такива пълномощия ", добави Цацаров. Според него фактът, че антикорупционната комисия препраща сигнал против ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов към Инспектората на Висшия правосъден съвет, не трябва да се пояснява като изключение. " Просто комисията няма пълномощия да се произнася във връзка с магистрати ", посочи той.

В Народното събрание беше и Лозан Панов, който показа пред депутатите отчета за работата на съда. Той обаче беше нападнат от депутата от " Обединени патриоти " Павел Шопов, който е на мнение, че шефът на Върховен касационен съд само дава отговор за чистачките на правосъдната постройка и няма право да слага въпроси пред законодателната власт или да взе участие в разногласия. Шопов даже стигна по-далеч и упрекна Панов в " дребен държавен прелом ", тъй като си разрешавал " да приказва за проблемите на цялата правосъдна система и да иззема функционалностите на законодателя и на Висшия правосъден съвет ". " Нямаш право на мнение, на изявленията, да излизаш да протестираш и така нататък ", безапелационен бе депутатът от " Атака "  и предложи на съдията " всеки да си знае мястото ".

Лозан Панов отговори, че не желае да разяснява приписания му държавен прелом, а само съществени тематики. " Г-н Шопов сподели, че нямам право на полемика. Напротив, явяването пред вас не е официално, не е единствено да се изнесе отчет, а да се каже къде може да помогне законодателната власт при решаването на проблеми в правосъдната власт. Председателите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и основният прокурор са обществени персони и като такива те могат да изричат отзиви, да дават изявленията, изключително когато се атакуват съдии и се употребява тирада, която е нападателна по отношение на магистрати ", означи Панов.

В своя отчет, който беше признат от депутатите със 122 гласа " за ", Лозан Панов разви тезата си, че в районните съдилища, които са извънредно едва натоварени, би трябвало да остане на работа единствено един арбитър. Той разясни, че председателят на съответния областен или апелативен съд има опция за бърза реакция по краткотрайно заменяне, когато това се наложи. Другото му предложение е да се редуцира броят на първоинстанционните военни съдилища, като от три бъдат понижени на едно. Шефът на Върховен касационен съд цитира статистика, съгласно която приблизително на година един боен арбитър преглежда към 3.20 каузи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР