Проверките на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)

...
Проверките на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)
Коментари Харесай

Комисията за конфискация засекрети проверките срещу Цветанов, Мирослав Найденов и Росен Желязков

Проверките на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) против някогашните министри на вътрешните работи и земеделието - Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, някогашния основен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, енергийния необут Богомил Манчев, някогашния здравен министър Петър Москов, някогашния министър на енергетиката Румен Овчаров, някогашния народен представител Живко Мартинов, съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, някогашния началник на разузнаването Кирчо Киров и Красимир Георгиев, добил популярност като Красьо Черния, са засекретени.

Това се схваща от отговор на комисия на заявление за достъп до социална информация, изпратено от " Капитал ". В него ръководителят на КОНПИ Пламен Георгиев отхвърля информацията с претекст, че данните са класифицирани.

Отправените въпроси са дали КОНПИ е била сезирана от прокуратурата за повдигнатите обвинявания против всички изброени първоначално хора, което другояче е обществено известно от прессъобщения на самата прокуратура. Образувана ли е била кореспонденция за тези упрекнати лица, по какъв начин и по кое време е завършила, в какъв размер са материалите, изпращани ли са запитвания до задгранични институции, правено ли е искане за откриване на данъчна и банкова загадка, разпитвани ли са очевидци и коя е най-старата договорка, която КОНПИ е проверила.

В отговора си Георгиев декларира, че информацията е предпазена от закон, защото нейното откриване би

" затруднило осъществяването на инспекция ",

а също така би довело и до " предписание с имущество, което може да бъде прието за нелегално добито ".

От отговора по-скоро се схваща, че комисията за конфискация към момента ревизира изброените обществени персони. Ако това е правилно, то КОНПИ работи в нарушаване на закона. В него ясно е записано, че срокът на инспекцията е 12 месеца и той може да бъде продължаван еднократно с още шест месеца. Този период стартира да тече от момента, в който комисията е била известена за повдигнато обвиняване. Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Росен Желязков, Богомил Манчев, Владимира Янева, Румяна Ченалова, Красимир Георгиев бяха привлечени като обвинени по друго време, само че всички те - доста преди три години.

Единствено Живко Мартинов, Румен Овчаров и Петър Москов бяха упрекнати по-късно и при тях е допустимо периодите за инспекциите да не са изтекли.

Според закона при съществуването на избрани обвинявания прокуратурата е длъжна да сезира КОНПИ, а тя пък е длъжна да направи инспекция на имуществото и да реши дали да желае обезпечения и да стартира произвеждане по лишаване, или няма учредения за това. Другояче казано - Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Росен Желязков и останалите знаят какво написа в закона (или имат юристи, които знаят това), а явно и знаят по какъв начин завършват процедурите против тях. В случая неосведомеността остава за публиката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР