Проверките, които се правят, са на малък процент от изпълнените

...
Проверките, които се правят, са на малък процент от изпълнените
Коментари Харесай

Малко проверки – много измами с къщи за гости

„ Проверките, които се вършат, са на дребен % от изпълнените планове, което несъмнено дава опция да се стигне до тези злоупотреби. Това е репутационно неприятно за България ”, разяснява пред Нова телевизия ръководителят на Съюз на демократичните сили и някогашен аграрни министър Румен Христов, след следващата инспекция на къща за посетители, която се оказа обвързвана със чиновник на Държавна фирма „ Земеделие ”.

„ При одобряването на разноските инспекция има. Въпросът е какво се случва след това. Една добра стратегия, ориентирана към опазване на обичаи, развиване на туризъм в дребни обитаеми места, се опорочава ”, разяснява още Христов. „ Очевидно е, че са отговорни освен тези, които са се възползвали от средствата, а и тези, които са им разрешили да се възползват. Налага се мнение в обществото, че без помощта на хора от Държавна фирма „ Земеделие ” това не може да се случи. Очевидно е по този начин ”, разяснява Христов.

„ Бяха излезли информации за Благоевградска област- там нямаше простосмъртен. То бяха общински съветници, кметове, заместник-кметове, фамилии. Кметът построил на двете си деца къща за посетители, а инспекцията демонстрира, че всичко е наред ”, съобщи Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

„ Големият проблем, който е явен на всички е, че имате в тези министерства една топла връзка сред консултантите. Имате една структура в министерствата, службите не се занимават с нея, никой не ги пипа, тъй като това са политически предпазени хора ”, разяснява Безлов.

„ Има си една каста, която си търкаля тези планове. Очевидно същата каста си основава контролите, прави си оценките на плановете ”.

„ Една добра стратегия беше опорочена. Смисълът й е да задържим хората в дребните обитаеми места. Само че тези, които са на високи равнища, няма да отидат да работят там, да разкриват работни места, нормално злоупотребяват и тези къщи ги употребяват за персонални потребности. Това не би трябвало да се случва. Може да последват наказания от Европейски Съюз и прекъсване на средства ”, разяснява Румен Христов.

„ Според мен никой не прави действителна оценка на това какво способства ”, разяснява Безлов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР