Проверките, които извършваме във връзка с новата учебна година, обхващат

...
Проверките, които извършваме във връзка с новата учебна година, обхващат
Коментари Харесай

Засилени проверки на ученически стоки преди старта на новата учебна година

Проверките, които правим по отношение на новата образователна година, обгръщат и качеството на предлаганите продукти, и изискванията на продажбата им, зави ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON AIR.

``
реклама

" Ние правим специфични инспекции на търговци на раници, дрехи, обувки – на всички артикули, които са свързани с подготовката на първия образователен ден. И тук задачата не е да кажем, че нещо не е наред безусловно, само че да установим, където има предложения за понижения, промоции, дали те са действителни, с цел да може хората да не бъдат въвеждани в подвеждане ", уточни той.

Маргаритов акцентира, че при детските артикули е доста значима тематиката сигурност. " Има стандарти, които важат на територията на България, както и на целия Европейски съюз. И тези стандарти доста прецизно изискват от производителите, дистрибуторите и търговците на тези артикули да се съобразят с това от какви материи могат за бъдат направени тези артикули, какви характерности би трябвало да имат, с цел да не основават опасности за живота и здравето на децата ", сподели той.

" Има една друга група артикули, които може би пропущаме, само че те постоянно стават обект на детските игри. Това са стоките, имитиращи храни – друг вид артикули с необикновен външен тип, в това число за жалост и запалки, които могат да попаднат в детските ръце и да провокират съществени опасности. Ни се стремим да хващаме импорт на такива артикули още на границите и да не се популяризират те на пазара ", увери ръководителят на КЗП. Той означи, че в последните години Комисията има положителни триумфи в битката с разпространяването на рискови артикули, само че предложи въпреки всичко родителите да внимават какво тъкмо се намира в раницата на техните деца. " Може да има доста неща - артикули за свободно време, кутии за храна и бутилки за вода. Ако бъдат закупени от комерсиалната мрежа няма опасности ", добави Маргаритов и посочи, че не е целесъобразно да купуваме такива артикули от обществените мрежи.

На въпрос на водещия Златимир Йочев имаме ли права, в случай че сме били заблудени от търговец с обещанието за най-ниска цена на комплект образователни принадлежности и след това сме намерили същото при различен търговец по-евтино Маргаритов уточни, че при доказване на нелоялна процедура потребителят може да получи парите си назад. По думите му някои търговци може да опитат да се възползват от лимитираното време за подготовка за началото на образователната година и да предложат разнообразни комплекти с сходно обръщение, които след това да намерим по-изгодно. Затова е добре да не се бърза и да се съпоставят повече оферти, в това число в интернет, където това става доста бързо.

Димитър Маргаритов предложи при извършването на покупки да се поинтересуваме можем ли да върнем стоките, в случай че се окажат несъответствуващи. " Когато става въпрос за онлайн търговия правото на отвод в 14-дневен период от приемане на стоката важи, когато приказваме за тези типични за началото на образователната година артикули. Но когато пазарим в стандартната комерсиална мрежа, изключително когато детето не е с нас и не можем да премерим съответните облекла, обувки и така нататък, е добре да се поинтересуваме каква е опцията – а от ден на ден търговци дават такава опция – в избран период да сменяем или върнем закупеното.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР